Μαγειρική

Το κλασικό κέικ σοκολάτας με λικέρ φουντουκιού

Κέικ σοκολάτας

Το λικέρ φουντουκιού δίνει σε αυτό το κέικ μια γεύση που θα σας είναι δύσκολο να του αντισταθείτε.

Υλικά:

  • 375 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
  • 300 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια
  • 2 φλιτζάνια ισχυρός αρωματικός καφές φίλτρου
  • 1/2 φλιτζάνι λικέρ φουντουκιού ή χυμός πορτοκαλιού
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια απλό αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/3 του φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
  • 4 αυγά
  • Για το γλάσο σοκολάτας
  • 65 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
  • 1/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
  • 1/4 του φλιτζανιού κοσκινισμένο κακάο σε σκόνη

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώστε δύο τετράγωνες φόρμες για κέικ 19 x 19 εκατοσ. Στρώστε τες με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μαγειρέψτε ανακατεύοντας το βούτυρο, τη σοκολάτα, τον καφέ, το λικέρ ή το χυμό και τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Αφήστε το να κρυώσει.
  3. Κοσκινίστε το αλεύρι και το κακάο και ανακατέψτε τα στο μείγμα της σοκολάτας μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  4. Προσθέστε τα αυγά ένα- ένα ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Μοιράστε το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για τριάντα λεπτά τουλάχιστον μέχρι ένα ξυλάκι από σουβλάκι να βγαίνει καθαρό όταν τρυπάτε τα κέικ σας. Αφήστε τα να κρυώσουν.
  6. Για το γλάσο μαγειρέψτε σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο, τη ζάχαρη και 1/4 του φλιτζανιού νερό ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη χωρίς όμως το μείγμα σας να πάρει βράση.
  7. Σιγά- σιγά προσθέστε την ζάχαρη άχνη και το κακάο στο ζεστό μείγμα του βουτύρου ανακατεύοντας συνεχώς.
  8. Καλύψτε το κατσαρολάκι με διαφανή μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για μισή ώρα μέχρι το γλάσο να στέκεται.
  9. Απλώστε το γλάσο πάνω από το ένα κέικ και σερβίρετε. Φτιάξτε έξτρα γλάσο αν χρειαστεί για το δεύτερο κέικ ή δοκιμάστε να το γλασάρετε διαφορετικά (γλάσο πορτοκαλιού για παράδειγμα).

Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!!!

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER



Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa