Πολιτική

Τσίπρας: Οι πέντε εγγυήσεις της Αριστεράς για έξοδο από την κρίση

Αλέξης Τσίπρας

Ανοιχτά για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο προεδρείο του ΣΕΒ κατά τη συνάντησή τους ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, αναφέροντας τις πέντε εγγυήσεις της Αριστεράς.

  • επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ,
  • αύξηση της κατώτατης σύνταξης και του επιδόματος ανεργίας,
  • επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και κατάργηση των αντεργατικών νόμων,
  • κατάργηση των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο
  • αποκατάσταση των απολυμένων

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, επίσης, ότι για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι σημαντικός ο ρόλος τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, με σεβασμό στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, διότι η τετραετής εφαρμογή των Μνημονίων επέφερε την καταστροφή στην κοινωνία και την καταστολή στην πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχει ανάπτυξη με τόσο δημόσιο χρέος

Τόνισε πως είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ, 10 δισ. ευρώ το χρόνο διατίθενται για την αποπληρωμή τόκων, ενώ διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.

Θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία – της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, περίοδος χάριτος (moratorium) στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του.

Από την πλευρά της διοίκησης του ΣΕΒ τονίστηκε προς τον κ.Τσίπρα η ανάγκη διαμόρφωσης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, ευρύτατης αποδοχής με πέντε άξονες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θόδωρος Φέσσας, το σχέδιο αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας, πρέπει να είναι ευρύτατης αποδοχής και ο ΣΕΒ προτείνει να περιλαμβάνει 5 βασικούς πυλώνες: τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τη φορολογική πολιτική, τη βιομηχανική πολιτική, την ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από ένα νέο κοινωνικό διάλογο και την ενεργειακή πολιτική.

Στη συνάντηση από πλευράς ΣΕΒ συμμετείχαν, επίσης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χάρης Κυριαζής, οι αντιπρόεδροι του ΔΣ Σάκης Καλλιτσάντσης, Νίκος Καραμούζης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο γενικός γραμματέας του ΔΣ Ευθύμιος Ο. Βιδάλης και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa