Πολιτική

Σήμερα η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου – Στο επίκεντρο τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα

Βενιζέλος και Σαμαράς

Δύσκολες ισορροπίες στην κυβέρνηση – Σήμερα συναντώνται Σαμαράς και Βενιζέλος

Εν μέσω της πίεσης που δημιουργεί η έλλειψη συμφωνίας με την τρόικα και η αναταραχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται σήμερα στις 6 το απόγευμα η σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η κυβέρνηση καλείται να επιλύσει μια σειρά θεμάτων, καθώς στο τέλος αυτής της εβδομάδας ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στα «καυτά» ζητήματα των πλειστηριασμών, του ενιαίου φόρου ακινήτων, των ομαδικών απολύσεων.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιείται 48 ώρες πριν από την συμμετοχή του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων κι ενώ στις διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν σημειώνεται πρόοδος.

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα έρθει σε σύγκρουση με τους εκπροσώπους των δανειστών, επικαλούμενοι και τους σχετικούς διαλόγους μεταξύ τρόικας και των αρμόδιων υπουργών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι πλειστηριασμοί μπορεί να είναι το πιο «καυτό» ζήτημα, ωστόσο τα αγκάθια είναι αρκετά. Η τρόικα επιμένει στις εκτιμήσεις της για «τρύπα» περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και δεν πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί από την αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αρνείται την άρση κάθε προστατευτικού ορίου, αν και ο Γ.Βρούτσης δέχεται την πρόταση για άρση του βέτο του υπουργού Εργασίας σε ομαδικές απολύσεις, κάτι που στην πράξη θα μπορούσε να σημαίνει πλήρη απελευθέρωση.

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν σχετικά με το σχέδιό της για τα ΕΑΣ, το οποίο είναι αρκετά μακριά από αυτά που ζητά η τρόικα.

Όσον αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και το θέμα των πλειστηριασμών «ισχύει ό,τι έχει πει η κυβέρνηση», είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η προ ημερών σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε σε ήπιους τόνους. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης προσπαθούσε να διατυπώσει μια συμβιβαστική πρόταση με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξηγούσε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, οπότε επενέβη ο κ. Βενιζέλος για να υπογραμμίζει σε αυστηρό τόνο ότι το όριο στις διαπραγματεύσεις είναι αυτό που έχει συμφωνήσει ο ίδιος με τον πρωθυπουργό, δηλαδή η προστασία δηλαδή της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών.

Οι ΚΟ των δύο κομμάτων

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση που επικρατεί στις ΚΟ των δύο κομμάτων, επισημαίνει ότι «αυτά που λέει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Δεν περνούν από τη Βουλή».

Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σαμαράς θέτουν σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο το ερώτημα: «Πόσο σημαντικό είναι το θέμα των πλειστηριασμών για να πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας του;»

Είναι γεγονός ότι στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί τεράστια αναστάτωση, όπως αποτυπώνεται από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις δημοσίως, αλλά και προς τους υπουργούς.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη προειδοποιούν ότι τα νεύρα είναι τόσο τεταμένα ώστε μεγάλα και μικρά θέματα απειλούν «να μετατρέψουν τη Βουλή σε Τέξας».

Η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια περίοδο δοκιμασίας 20 ημερών, εντός της οποίας θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να κατατεθούν τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια.

Ο παράγοντας ΣΥΡΙΖΑ

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελούν οι προσκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς βουλευτές της πλειοψηφίας να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Ο Ευ.Βενιζέλος τότε χαρακτήρισε το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσκληση σε αποστασία.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το ζήτημα λίγες ημέρες πριν από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία (στις 7 Δεκεμβρίου για τον προϋπολογισμό) δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στα επόμενα 24ωρα ο κ. Βενιζέλος θα κλιμακώσει την επίθεσή του στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τους βουλευτές του κόμματος, πιθανότατα και με την εξ αναβολής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πηγή φωτογραφίας: Fosphotos.com

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER