Παρασκηνιακά

Επικίνδυνες εξαρτήσεις… πολιτική και δικαιοσύνη

Επικίνδυνες και απειλητικές θεσμικές διαστάσεις και αναγκαιότητες για ακόμη πιο ενδελεχείς κοινοβουλευτικές έρευνες σχετικά με τις καταγγελλόμενες
από πολιτικούς και δικαστικούς παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη, με προμετωπίδα την υπόθεση Novartis, προκύπτουν καθημερινώς, καθώς οι έρευνες που διενεργούνται σε  ανώτατο δικαστικό επίπεδο, με  αφορμή τις καταγγελίες πολιτικών αλλά και εισαγγελέων, σκιαγραφούν το περίγραμμα μιας «σκευωρίας» και ενός πρωτοφανούς «πολιτικοδικαστικού παρασκηνίου».

Ο πρώην αντιεισαγγελέας, μάλιστα, του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Αγγελής, έχει αναφερθεί τεκμηριωμένα στις  κυβερνητικές παρεμβάσεις του περιώνυμου «Ρασπούτιν», ο οποίος έχει αποκαλυφθεί πλέον πως δεν είναι άλλος από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη  Παπαγγελόπουλο.  Ο κ. Αγγελής ανέφερε αυτολεξεί πως «αν γίνει έρευνα στην  Εισαγγελία Διαφθοράς για τις υποθέσεις που μπήκαν στο αρχείο πολλοί θα  τρίβουν τα μάτια τους». Η φράση αυτή είναι δηλωτική του  εύρους των παρεμβάσεων που κατήγγειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο ανώτατος αυτός εισαγγελικός  λειτουργός, ο οποίος ένα
διάστημα είχε εποπτεύσει την Εισαγγελία  Διαφθοράς. Προφανώς, αναφέρεται σε παρεμβάσεις κατασκευής ενόχων από αθώους και αρχειοθέτησης πραγματικών ενόχων.

Ακόμη και το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, είχε εμπλακεί στην υπόθεση, μαζί με τα ονόματα δύο πρώην Πρωθυπουργών, αλλά τελικώς η δικογραφία  αρχειοθετήθηκε. Γιατί κανένα επιβαρυντικό στοιχείο δωροδοκίας δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται, με αποτέλεσμα η όλη μεθόδευση της «υπόθεσης Novartis» να καταλήγει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ που την ενορχήστρωσε, με την ευθύνη της εποπτείας να φτάνει  μέχρι και την τότε εισαγγελέα του  Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, η  οποία σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο αντιεισαγγελέας κ. Αγγελής, δεν μπορούσε να μη γνωρίζει, καθώς εκείνη φέρεται να του είχε πει ποιος ήταν ο κυβερνητικός υπουργός που αποκαλούνταν «Ρασπούτιν», ενώ φαίνεται να ήταν και η ίδια κοινωνός της πληροφορίας ότι υπήρχε σχέδιο προφυλάκισης προεκλογικά των Σαμαρά, Γεωργιάδη, Λοβέδρου, βάσει των κατηγοριών για το «σκάνδαλο Novartis».

Ίσως, σε ανταπόδοση αυτής της στάσης, το ΣΥΡΙΖΑικό κατεστημένο, έσπευσε να επιβραβεύσει την κα Δημητρίου, αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή της, μεθοδεύοντας την εκλογή της στη θέση της Προέδρου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, μέσα από ένα χειραγωγούμενο σύστημα μιας κάτ´ επίφασιν αυτοδιοικούμενης λειτουργίας και κατευθυνόμενης ανάδειξης των «αιρετών» Προέδρων του ΚΕΘΕΑ. Αυτό αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Μια κίνηση που υπαγορεύθηκε από το αυτονόητο δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση που έχει ο κάθε Υπουργός να ορίζει τα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών που εποπτεύει και χρηματοδοτεί.

Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει μία άνευ προηγουμένου, χυδαία επίθεση, από προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικούς, δημοσιογράφους και διαδικτυακά τρολς, στα μέλη του νέου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και ιδιαίτερα στον νέο Πρόεδρο, Δρα Χρίστο Λιάπη, έναν νέο Ψυχίατρο που εργάζεται σε Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική των Αθηνών, με λαμπρές σπουδές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και στο Πανεπιστήμιο του Tufts των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλα αυτά, καθώς και η αναγκαία πολιτική συναίνεση που απαιτεί ο ευαίσθητος χώρος των εξαρτήσεων, έδειξαν να παραγκωνίζονται μπροστά στο άκριτο μένος όσων έβλεπαν τις μεθοδεύσεις τους να καταρρέουν η μία μετά την άλλη, μη διστάζοντας να επιδοθούν σε συστηματικές και δύσοσμες απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων.

Ίσως είναι η πρώτη φορά σε  διερεύνηση σκανδάλου, διότι  σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί πολλά τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο μας, που  επιρρίπτονται τόσες
ευθύνες σε εισαγγελικούς λειτουργούς, ακόμα και στην ηγεσία της εισαγγελικής αρχής, για τη μη διενέργεια αμερόληπτων ερευνών εις βάθος, οι οποίες αν είχαν γίνει, θα είχε ίσως περιορισθεί το θέμα της απροκάλυπτης επέμβασης της πολιτικής στη δικαιοσύνη και ευρύτερα στους ανεξάρτητους θεσμούς.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 


 


Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa