Άρθρα Νίκος Νικολόπουλος

«Νονοί» προσπαθούν να βαφτίσουν το «σκάνδαλο Novartis» σκευωρία!

Η Novartis έχει διεισδύσει σε πολλές χώρες –μηδέ εξαιρουμένων των ΗΠΑ– κι έχει διαβρώσει κόσμο και κοσμάκη προκειμένου να κυριαρχήσει στην αγορά των φαρμάκων. Δεν είναι μόνο η Novartis που δωροδοκεί ασυστόλως. Είναι κι άλλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που ακολουθούν την ίδια «δημοφιλή» και αποδοτική πρακτική.

Τα «δίνουν» σε υπουργούς, βουλευτές, γερουσιαστές, πανεπιστημιακούς, γιατρούς και τα θηριώδη συμφέροντά τους εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο. Μέχρις ότου, βέβαια, πέσουν στα δόκανα των ελεγκτικών μηχανισμών των κρατών αυτών. Των σοβαρών, φυσικά.

Και είναι αρκετά τα σοβαρά κράτη που δίνουν μάχες και καταφέρνουν να εξουδετερώσουν τους αθέμιτους μηχανισμούς, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πιο προσοδοφόρο παγκόσμιο καρτέλ.

Σ’ αυτές τις σοβαρές χώρες λειτουργούν τα εδώλια και επιβάλλονται πρόστιμα-μαμούθ.

Αρκεί ν’ ανατρέξει κανείς σε πάμπολλες τέτοιες υποθέσεις και θα διαπιστώσει ότι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, που έχουν επιβληθεί στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία κ.ά., είναι της τάξης δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων!

Η Ελλάδα, για το σύνολο των φαρμακοβιομηχανιών-κολοσσών, είναι ένα κράτος καθοριστικό για τους τζίρους τους, γιατί αποτελεί επιλεγμένο παράγοντα καθορισμού των τιμών των φαρμάκων και των διακυμάνσεών τους. Άρα και η Ελλάδα, «εξ ορισμού» είναι εύφορος τόπος για δωροδοκίες, δωροληψίες και γενικώς για υψηλές παροχές, που ενθυλακώνουν αργυρώνητοι για να προωθήσουν τα συμφέροντα της Novartis και της κάθε Novartis.

Κι όμως στην Ελλάδα ζούμε μια απίθανη εκδοχή αυτής της δυσώδους συμπεριφοράς των εμπόρων του φαρμάκου. Λίγο ακόμη και θα πεισθούμε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει «σκάνδαλο Novartis», αλλά αντιθέτως εξυφάνθηκε μια σκευωρία σε βάρος άσπιλων, άμωμων και αμόλυντων παραγόντων της δημόσιας ζωής του τόπου!

Ακούω τις τελευταίες μέρες το επιχείρημα ότι «πώς είναι δυνατόν να έγιναν δωροδοκίες, από τη στιγμή που οι κρατικές δαπάνες για το φάρμακο στη μνημονιακή εποχή μας μειώθηκαν από 5 σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως;».

Καλό ακούγεται το επιχείρημα, αλλά για αφελείς. Γιατί δεν σημαίνει ότι, επειδή μειώθηκε η κρατική δαπάνη, μειώθηκε κατ’ αντίστοιχο ποσοστό και ο ετήσιος τζίρος των φαρμακοβιομηχανιών. Αποσιωπούν, δηλαδή, οι ωρυόμενοι στα τηλεπαράθυρα ότι μετακυλίσθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσό στις τσέπες των ασφαλισμένων. Άρα οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ζημιώθηκαν. Αντίθετα, έστησαν με πανουργία ένα βρόμικο παιχνίδι, με την σύμπραξη του κράτους και της τρόικας, ώστε να φαίνεται ότι το πρώτο έκανε περικοπές στη σπατάλη, μόνο που το βάρος των περικοπών έπεσε στις πλάτες των φουκαράδων ασφαλισμένων.

Σκάνδαλο, λοιπόν, υπάρχει και οφείλει η ελληνική Δικαιοσύνη να το αποκαλύψει σε όλο του το εύρος και να καταδειχθεί ότι είναι καραμπινάτο. Το μεγαλύτερο του 21ου αιώνα στη χώρα μας!

του Νίκου Νικολόπουλου

Ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa