Κοινωνία

Πώς έφτασε η Αντιτρομοκρατική στη «γιάφκα» και τις συλλήψεις

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης έγινε σε τέσσερα σημεία. Αρχικά οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στην οδό Ζίννη στο Κουκάκι ένα διαμέρισμα που φαινόταν να λειτουργούσε ως γιάφκα και το είχε νοικιάσει 42χρονος που παρουσιαζόταν ως εκδότης από τη Θεσσαλονίκη που χρειαζόταν χώρο για αποθήκευση βιβλίων. Ο 42χρονος έχει εκδώσει το βιβλίο του Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ το 2014 είχε προσπαθήσει να διαφύγει στο εξωτερικό.

Με αφορμή πρόβλημα στα υδραυλικά στο οίκημα, ο 42χρονος βρέθηκε στον χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα είχε πάει χλωρίνες και καθαριστικά πιθανότατα για να αδειάσει τη «γιάφκα». Τελικά, συνελήφθη, ενώ στη συνέχεια στα Πετράλωνα συνελήφθησαν ένας άντρας και μία γυναίκα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν δύο πιστόλια. Οι έρευνες ωστόσο συνεχίστηκαν στο σπίτι του 42χρονου στη Νέα Ιωνία, αλλά και στην Κυψέλη σε ένα βιβλιοπωλείο.

Από την πρώτη στιγμή οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στρέφονται στην οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να «δένουν» τους δύο άνδρες και τη γυναίκα που συνελήφθησαν με την συγκεκριμένη οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούσαν με φυσικό και ηλεκτρονικό τρόπο, τόσο τον 42χρονο όσο και τους άλλους δύο συλληφθέντες, αλλά και την αποθήκη στο Κουκάκι.

Οι αρχές εξετάζουν πιθανή σύνδεση των τριών με τις ενέργειες της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών με βάση τα ευρήματα από την βόμβα που δεν έσκασε στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016, και με το μαύρο OPEL CORSA, που χρησιμοποιήθηκε στην βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚAΪ και την «Καθημερινή» στις 17 Δεκεμβρίου 2018.

Ειδικότερα, και όσον αφορά στην βόμβα στο υπουργείο Εργασίας η οποία τελικά δεν εξερράγη λόγω αστοχίας υλικών που κατέστησαν προβληματική την συνδεσμολογία, οι αρχές στέκονται στο γεγονός ότι οι βομβιστές είναι κλειδώσει με λουκέτο μοτοσυκλέτας το σακίδιο στο οποίο έβαλαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Έτσι, τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών αφού με προσεκτικές κινήσεις και επί 2,5 ώρες προχώρησαν σε ελεγχόμενες εκρήξεις κατάφεραν να διατηρήσουν κομμάτια της βόμβας. Παράλληλα, ειδικό ρομπότ άνοιξε με χειρουργικές κινήσεις το σακίδιο στο οποίο οι βομβιστές είχαν τοποθετήσει πάνω από 5 κιλά εκρηκτικής ύλης προσμίξεων στην οποία φαίνεται να βρέθηκε «ορφανό» DNA και δακτυλικά αποτυπώματα. Μετά τις συλλήψεις των τριών ατόμων χθες και των ευρημάτων στη γιάφκα στο Κουκάκι, οι αρχές αναμένεται να ελέγξουν τα παραπάνω ευρήματα, αλλά και να ερευνήσουν αν η σύσταση της βόμβας ταιριάζει με τα όσα βρέθηκαν την Τετάρτη.

Παράλληλα, ρόλο στον εντοπισμό των τριών συλληφθέντων φαίνεται να έπαιξε και η βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή» καθώς οι αστυνομικοί είχαν χαρτογραφήσει και χρονομετρήσει τις πιθανές διαδρομές που πιθανώς είχαν ακολουθήσει οι βομβιστές με ένα μαύρο OPEL CORSA.

Μάλιστα από κάμερες ασφαλείας είχαν εντοπίσει ύποπτες κινήσεις στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων όπου οι τρομοκράτες παράτησαν και έκαψαν το όχημα προκειμένου να σβήσουν τα ίχνη τους. Από εκείνη την περιοχή, οι δράστες διέφυγαν πεζή είτε προς κάποιο κοντινό χώρο είτε προς κάποιο όχημα το οποίο θα χρησιμοποιούσαν για τη διαφυγή τους. Έτσι, οι έρευνες των αρχών επικεντρώθηκαν σε ενοικιάσεις χώρων στάθμευσης, αποθηκών και σημείων διαμονής των υπόπτων.

Έτσι οι αστυνομικοί εντόπισαν ανάμεσα σε ύποπτους χώρους και την αποθήκη της οδού Αναστασίου Ζίννη, αλλά και το ζευγάρι που διέμενε σε απόσταση 180 μέτρων από το σημείο που είχε καεί το μαύρο OPEL CORSA.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa