Πολιτική

Δ. Κουτσούμπας: Ο «μεγάλος συνασπισμός» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανός

Δημήτρης Κουτσούμπας

Δεν έχει κλείσει το θέμα του «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σήμερα στα Ιωάννινα.

«Μπορεί το σενάριο του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού να μην έχει ωριμάσει, να μη φαίνεται σήμερα άμεσα δυνατό, ιδιαίτερα σε προεκλογικές συνθήκες, έχει όμως ως βάση την κοινή στρατηγική στόχευση: στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της πορείας της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος σε όσους θεωρούν ένα τέτοιο σενάριο απίθανο, επεσήμανε: «Κανείς πριν δέκα χρόνια δεν μπορούσε να φανταστεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να συγκυβερνούν, να μοιράζονται τα ίδια υπουργικά γραφεία, να καταθέτουν, να στηρίζουν και να υλοποιούν τους ίδιους αντιλαϊκούς νόμους».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα πρέπει γνωρίζουν ξεκάθαρα, ότι όποια κυβέρνηση σήμερα, είτε με κορμό τη ΝΔ, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε ως μεγάλος συνασπισμός, για μια ακόμα φορά θα διαψεύσει τις ελπίδες τους . «Όσοι σκέφτονται ότι τη ΝΔ την είδαμε, τη δοκιμάσαμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί, και άρα ας τον δοκιμάσουμε κι αυτόν, ας σκεφτούν καλύτερα».

Και εξήγησε: «Δεν είναι δοκιμασμένα τα διάφορα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ, για να ολοκληρώσουν την μετάλλαξη του σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, στελέχη που διακρίθηκαν στην εξαπάτηση, την εξαγορά αλλά και το τσάκισμα του κινήματος; Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -πρώην Συνασπισμού- δεν δοκιμάζονται τόσα χρόνια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής ως διοίκηση σε δήμους με τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», τη λογική της ανταποδοτικότητας, υπηρέτες της κεντρικής εξουσίας που στραγγαλίζει τους δημότες; Συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δοκιμαστεί σε εργατικά σωματεία, εργατικά κέντρα, στη ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ όπου μαζί με τους εργοδότες συμφωνούν σε μειώσεις μισθών, ξεπουλάνε αγώνες;».

Στη συνέχεια, απηύθυνε κάλεσμα αποφασιστικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ, συμπόρευσης και συστράτευσης για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

«Στις ευρωεκλογές, μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα χειραφέτησης από τα ψεύτικα διλήμματα τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου που έχουν κοινό παρονομαστή και βασικό πυρήνα, την υποταγή στην ΕΕ, την υποταγή στο δρόμο ανάπτυξης που οδήγησε το λαό στη σημερινή κατάσταση και επιλογή της σημερινής ή μιας άλλης κυβέρνησης με κριτήρια ξένα προς τα συμφέροντα του λαού. Γιατί, δεν είναι προς το συμφέρον του λαού το δίλλημα αν θα επιλέξει μια κυβέρνηση που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση του χρέους, όπως λέει η ΝΔ ή μια κυβέρνηση που στοιχίζεται, πίσω από την πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, απευθύνθηκε στους άνεργους, στους αγρότες, στους εργάτες, στους νέους που ψάχνουν για δουλειά, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν φταίει η κακιά μας μοίρα. Ευθύνεται το ίδιο το σύστημα, που ζει και αναπνέει για το κέρδος. Αυτό είναι που έστειλε στη Βουλγαρία 270 ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης που απασχολούν εκεί 25.000 εργαζόμενους. Το καπιταλιστικό κέρδος, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΕΕ τους έστειλε εκεί».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενος στα διάφορα προγράμματα είτε της επιδοτούμενης απασχόλησης, είτε της κατάρτισης στον ιδιωτικό τομέα, είτε της μαθητείας, τα χαρακτήρισε «προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων και επιδότησης των εργοδοτών, στις τσέπες των οποίων θα καταλήξει το 1,5 δισ., που λέει η κυβέρνηση ότι εξασφάλισε για την υλοποίησή τους.

Με τέτοιες πολιτικές δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το πρόβλημα της ανεργίας, δε θα βρουν δουλειά οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, μόνο θα αξιοποιηθούν, ως δούρειος ίππος, για να γενικευτούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να νομιμοποιηθεί η απλήρωτη δουλειά που τσακίζει και δω στα εργοστάσια της Ηπείρου», υπογράμμισε.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER