Πολιτική

Δεκαπενταύγουστος στις Βρυξέλλες για τον Ευάγγελο Βενιζέλο – Δηλώσεις για τους Έλληνες αγρότες

βενιζελος

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών  Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρίν απο λίγο σε δηλώσεις του στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση για τους Έλληνες αγρότες που πλήττονται απο το εμπάργκο της Ρωσίας τονίζοντας πως «η Ελλάδα κρατά μία πολύ προσεκτική στάση όλο αυτό το διάστημα. Η διεθνής κοινότητα και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν πόσο προσεκτική είναι η στάση μας, υπεύθυνη. Αλλά υπάρχει μία βλάβη, που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μας, και όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους ώστε να καλυφθεί αυτή η ζημία, μέσα από τους ευρωπαϊκούς κοινοτικούς μηχανισμούς και με εθνικά συμπληρώματα μετά από κοινοτική άδεια. Αλλά εδώ πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα επιτρέψει, στην πραγματικότητα, την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της διεθνούς αγοράς».

Στέλνουμε την σκέψη μας στους Χριστιανικούς πληθυσμούς του Ιράκ και όλου του Λεβάντε

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο φλεγόμενο Ιράκ και σημείωσε πως «ανήμερα της Παναγίας, εδώ από τις Βρυξέλλες, στέλνουμε τη σκέψη μας στους χριστιανικούς πληθυσμούς του Ιράκ και όλου του Λεβάντε, σύμφωνα με την παραδοσιακή, ιστορική διατύπωση. Δεν μπορεί να νοηθεί η περιοχή αυτή χωρίς τις χριστιανικές κοινότητες, χωρίς τη συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων και κοινοτήτων. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και για το Ιράκ, για την κρατική του υπόσταση. Πρέπει να αποτρέψουμε την επίθεση του «ισλαμικού κράτους», όπως λέγεται, της Συρίας και του Λεβάντε, γιατί δεν πρέπει να μετατραπεί το Ιράκ σε ένα κράτος-τρομοκράτη, που θα αναστατώνει μακροπρόθεσμα όλη την περιοχή, στην οποία είμαστε πάρα πολύ κοντά.Άρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως και τη βαριά ανθρωπιστική κρίση και το μεγάλο ζήτημα ασφάλειας που υπάρχει στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέσει στρατιωτικά μέσα, αλλά μπορεί να συμβάλει ανθρωπιστικά και μπορεί να στηρίξει πολιτικά, μέσα στο πλαίσιο της δικής της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής στρατηγικής».

Άμεση η ανάγκη εκεχειρίας

Για την Μέση Ανατολή, ο Ε. Βενιζέλος τόνισε πως το ζήτημα είναι να υπάρξει μία εκεχειρία, η οποία να είναι βιώσιμη. Μία εκεχειρία, η οποία θα επιτρέψει να επιστρέψουν τα δύο μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να ξαναρχίσει ο διάλογος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στη βάση δύο κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο, με επιστροφή στα σύνορα του 1967 και με αποδοχή και της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας αλλά και του αμερικανικού σχεδίου για την ειρήνευση στην περιοχή.

«Εμείς, ως Ελλάδα, στείλαμε ήδη μια πολύ σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των παιδιών αλλά και ενηλίκων, που έχουν τραυματιστεί, ως θύματα της κατάστασης στη Γάζα. Είναι τα νοσοκομεία μας, τα στρατιωτικά και τα πολιτικά ανοικτά και έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά της Γάζας και της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ..

Στέλνουμε μηνύματα, ως μια ορθόδοξη χώρα στην Ρωσία και την Ουκρανία

Συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του για την κατάσταση στην Ουκρανία ο Ευάγγελος Βενιζέλος θύμισε πως «σήμερα, που είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία, η Ελλάδα φρόντισε να στείλει διπλωματικά και πολιτικά μήνυμα και προς τη ρωσική και προς την ουκρανική κυβέρνηση: ότι ως μία ορθόδοξη χώρα είναι στη διάθεσή τους, προκειμένου να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της- ξέρουμε ποιό είναι το επίπεδο στο οποίο γίνονται αυτές οι συνεννοήσεις- ώστε να υπάρξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa