Τεχνολογία

Ιντερνετικό φόρο πληρώνει η google

google-φοροι

Τη συμφωνία της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange-France Telecom με την Google έκανε γνωστή ο CEO της εταιρείας Stephane Richard σε συνέντευξή του στον γαλλικό σταθμό BFM Business. Σύμφωνα με τον Richard, με αυτό τον τρόπο ο αμερικανικός κολοσσός καταβάλλει έναν «φόρο» για τον τεράστιο όγκο δεδομένων που διακινεί μέσα από τις υποδομές της εταιρείας, μέσα από τις οποίες προσφέρει στους πελάτες της ενσύρματη και ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ.

Ο Richard αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσό που προβλέπει η συμφωνία, ανέφερε πάντως ότι η κίνηση που προέρχεται από τις υπηρεσίες της Google στα δίκτυα της επιχείρηση φτάνει έως και το 50% – κυρίως από το YouTube και δευτερευόντως από τη μηχανή αναζήτησης. «Από τη στιγμή που ένα τόσο μεγάλο ποσοστό προέρχεται μία μόνο εταιρεία, δηλαδή την Google», είπε, «το γεγονός αυτό είναι αντικείμενο συζητήσεων, με ζητούμενο τη θέσπιση μιας οικονομικής αποζημίωσης».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο αναδημοσίευσε την είδηση, η Orange-France Telecom μπόρεσε να «επιβάλει» μια τέτοια αποζημίωση επειδή δραστηριοποιείται σε πάρα πολλές χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, οι πελάτες της εταιρείας υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια και τα δίκτυά της καλύπτουν περιοχές όπου, χωρίς αυτά, η Google δεν θα ήταν δυνατόν να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Η εκτίμηση αυτή συμφωνεί με τις δηλώσεις του CEO στη συνέντευξη. «Υπάρχουν περιοχές όπου η Google δεν έχει τη δυνατότητα να μας παρακάμψει, όπως για παράδειγμα στην Αφρική. Έτσι, δεν μπορούσε να μας πει “σας χρειάζομαι στην Αφρική, ωστόσο στην Ευρώπη θα ακολουθήσω άλλη τακτική”».

Οι πάροχοι ίντερνετ θέλουν εδώ και χρόνια να επιβάλουν ενός είδους διαδικτυακό «φόρο» σε εταιρείες όπως η Google και το Facebook, υποστηρίζοντας ότι αποκομίζουν τεράστια κέρδη «υπερφορτώνοντας» τα δίκτυά τους, χωρίς όμως να συμμετέχουν στις επενδύσεις για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών. Από την άλλη μεριά, οι ιντερνετικοί κολοσσοί αρνούνται κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έτσι, προκαλεί έκπληξη η είδηση ότι η Google τήρησε διαφορετική στάση στην περίπτωση της Orange-France Telecom.

Πάντως, ο «πόλεμος» της Google και των άλλων μεγάλων διαδικτυακών επιχειρήσεων με τους παρόχους κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Πριν από μερικές εβδομάδες η γαλλική εταιρεία Free, η οποία υπολογίζεται ότι έχει 10 εκατομμύρια πελάτες, μπλόκαρε την προβολή διαφημίσεων – βάζοντας έτσι στο στόχαστρο την Google όσο και τις υπόλοιπες εταιρείες online διαφημίσεων. Μετά τις αντιδράσεις από γαλλικά website, των οποίων τα έσοδα προέρχονται αποκλειστικά από τις online καταχωρίσεις, η γαλλική κυβέρνηση υποχρέωσε τη Free να απενεργοποιήσει το φίλτρο.

O Richard κατέκρινε την κίνηση της Free, δηλώνοντας πως οι ISP και οι διαδiκτυακές εταιρείες αλληλοεξαρτώνται και πρέπει να βρουν μία φόρμουλα συνεργασίας.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa