Πολιτική

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη – Προβληματισμός για αυτά που έρχονται

Μέγαρο Μαξίμου

Της Ειρήνης Σαββοπούλου

Με το βλέμμα στραμμένο στο δύσκολο φθινόπωρο, είναι η κυβέρνηση που επιχειρεί να «φιλοτεχνήσει» το κοινωνικό της προφίλ. Μέσα από το αφήγημα «κοινωνικό κράτος για όλους» θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει τον βαρύ φορολογικό λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, ενώ μέσα από τον διάλογο που άνοιξε για τις θεσμικές αλλαγές, θα επιδιώξει νέες κοινωνικές ή ακόμη και πολιτικές συμμαχίες.

Η επιχείρηση «κοινωνική ατζέντα» που εγκαινίασε με τις πρόσφατες εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός, οι οποίες στόχος είναι να ισχύσουν μέσα στον Αύγουστο, ήταν το πρώτο μέρος του αφηγήματος, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι επόμενες σελίδες του θα γραφτούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 10-11 Σεπτεμβρίου.

Χαμηλές προσδοκίες στη ΔΕΘ

Αν και κατά παράδοση το Βελλίδειο αποτελεί βήμα εξαγγελιών για τον εκάστοτε πρωθυπουργό, τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια δεν αφήνουν περιθώρια για παροχολογίες, εν μέσω, μάλιστα, και της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να κάνουν φύλλο και φτερό τα χαρτοφυλάκιά τους, αναζητώντας κατ´ αρχάς «λευκές τρύπες» στον προϋπολογισμό τους, αλλά και να βρουν δράσεις που θα ενισχύσουν την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης.

Πάντως, δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που προβληματίζονται έντονα για τον «δύσκολο Σεπτέμβρη που έρχεται», εκτιμώντας πως «θα μπορούσε να κρίνει ακόμη και το μέλλον της κυβέρνησης», όσο και εάν με δηλώσεις τους τοποθετούν τις εκλογές στο 2019.

Οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, σε συνδυασμό με κοινωνικές αντιδράσεις, σε έναν μήνα που πάντα είναι οικονομικά δύσκολος, πόσω μάλλον τώρα, με δόση ΕΝΦΙΑ και φορολογία εισοδήματος, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει από νωρίς διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει να «χυθεί αίμα στα εργασιακά».

Στα θετικά προσμετρούν σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών την απόφαση να μην επιβληθούν πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία, λόγω των υπερβολικών ελλειμμάτων. Παρά το γεγονός ότι πίσω από αυτή την απόφαση βλέπουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στην αντιμετώπιση των Ευρωπαίων και, κυρίως, του Β. Σόιμπλε, την ερμηνεύουν και ως ελαστικότητα και λιγότερη πίεση εκ μέρους της Κομισιόν στην εργασιακή μεταρρύθμιση.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων. Αντιθέτως, θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να βελτιώσουμε τη θέση των εργαζομένων».

Αυτό είναι το μότο της κυβέρνησης, η οποία εκτιμά πως και με τη συμφωνία του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους θα καταφέρει να ξεπεράσει τον κάβο με τις λιγότερες απώλειες.

Νέο Σύνταγμα – νέες κοινωνικές συμμαχίες

Με το… αφήγημα των θεσμικών αλλαγών μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να χτίσει τις κοινωνικές συμμαχίες που ενδεχομένως δεν καταφέρνει με την οικονομική πολιτική.

Η συμμετοχή του λαού μέσω δημοψηφισμάτων, ή μέσω μιας εκλογής ΠτΔ, αποτελεί ένα καλό δέλεαρ. Θέματα που θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν ένα μεγάλο κομμάτι του προοδευτικού πόλου στην κοινωνία, διαμορφώνοντας τις επιδιωκόμενες κοινωνικές συμμαχίες, θα μπορούσαν να είναι η οκταετής θητεία των βουλευτών ή η πρόταση για απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το μοναδικό μέσο για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Πολύ δε περισσότερο, η κατοχύρωση της Απλής Αναλογικής στο Σύνταγμα.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, κυρίως εκτός Βουλής, με δυσκολία θα αρνηθούν τη συμμετοχή στον διάλογο, σε αντίθεση με τις ηγεσίες τους. «Οι πολίτες που ανήκουν σε αυτό τον χώρο, εμφανίζονται επιφυλακτικοί με το όχι σε όλα του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη και του Ποταμιού», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ

Όμως η διαδικασία του διαλόγου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και κυρίως για την εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, δεν θα είναι ανέφελη για τον Αλέξη Τσίπρα. Η ανακωχή με τους «53», μετά τον ελιγμό του πρωθυπουργού να προτείνει την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, μετά από τις δυο άκαρπες προσπάθειες του Κοινοβουλίου, είναι προσωρινή. Η ισχυρότερη αντιπολιτευτική φωνή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως δεν πρόκειται να δεχθεί καμία διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ.

Όμως φωτιές στο Μαξίμου άναψε και η διαφωνία τόσο για την εκλογή όσο και για τις αρμοδιότητες του ΠτΔ της κίνησης «Πράττω», της οποίας ηγείται ο Νίκος Κοτζιάς και συμμετέχει ο Νίκος Τόσκας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, που πίσω από τη διαφωνία του κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης, βλέπουν και τον ανασχηματισμό, πριν οι ψίθυροι δυσαρέσκειας για χειρισμούς του κ. Κοτζιά σε μια σειρά από θέματα, ενταθούν .

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου επικαλούνται απόψεις συνταγματολόγων, σύμφωνα με τις οποίες «ο ΠτΔ έχει συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να κάνει σύμφωνα με το Σύνταγμα και αυτά δεν είναι να ασκεί ενεργή πολιτική».

Μάλιστα, όπως τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συναντάται σε άλλο ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Πολλά είναι τα ευρωπαϊκά κράτη που εκλέγουν Πρόεδρο από τον λαό, χωρίς να έχει τις αρμοδιότητες που έχει, για παράδειγμα, ο Γάλλος πρόεδρος.

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa