Οικονομία

Επιβεβαίωση του «Π»-Πανικός στο Μαξίμου, εκβιασμοί Βρυξελλών

Σόιμπλε Μοσκοβισί Θέμα

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Το φιάσκο του μαραθωνίου συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του Σαββάτου που απέδειξε την… πολιτική μοναξιά του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που είχε επισημάνει τον πανικό που βρίσκεται το Μαξίμου από τους εκβιασμούς των Βρυξελλών και κυρίως στην επιμονή Σόιμπλε στο υπερ-ταμειο αποκρατικοποιήσεων με το οποίο σχεδιάζει να υποθηκεύσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου έναντι του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κερδίσει πολιτική συναίνεση έστω στο προσφυγικό και στο ασφαλιστικό προκειμένου να νιώσει ισχυρότερος απέναντι και στις υπόλοιπες απαιτήσεις των δανειστών.

Διαβάστε τι είχε γράψει το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 28/11/2015:

Παρά τα χαμόγελα, τις ενθαρρυντικές δηλώσεις και τις αναφορές περί «νέου ελληνικού success story» από τον επίτροπο Μοσκοβισί, η κυβέρνηση πνίγεται στον ωκεανό των αυξημένων ταμειακών αναγκών και αναζητά σωσίβια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα δημόσια ταμεία έχουν ήδη ξεπεράσει τα 82 δισ.ευρώ και αυξάνονται με ρυθμό 800 εκατ. μηνιαίως. Αντιστοίχως, το ελληνικό Δημόσιο έχει σταματήσει τις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα και στερεί από την πραγματική οικονομία ποσά της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

Ο στυγνός εκβιασμός των δανειστών δεν αφορά μόνο την εκταμίευση των δόσεων που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν –προσωρινά έστω- τη διψασμένη για ρευστό οικονομία.

 

Η Ειδική Ομάδα Δράσης

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει εστιάσει την προσοχή και το πολιτικό του βάρος στο Υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με το οποίο σχεδιάζει να υποθηκεύσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου έναντι του δημόσιου χρέους. Το EuroWorkingGroup οριστικοποίησε ότι μέσα στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, μέσα στον Δεκέμβριο, περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας Ειδικής Ομάδας Δράσης (Task Force), που θα καταρτίσει το πλαίσιο λειτουργίας, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται ολόκληρη η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή, οι μετοχές των τραπεζών), αλλά και τα μελλοντικά έσοδα του κράτους από την αξιοποίηση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου!

Η δεύτερη παγίδα, που έστησαν οι Βρυξέλλες στην κυβέρνηση, παρά τα θετικά σχόλια και τα ευχολόγια, αφορά την ηγεσία και τη διοίκηση της νέας Ελληνικής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

l Η αυστηρή εποπτεία της διαδικασίας (από Γάλλους κρατικούς υπαλλήλους), για την επιλογή των υποψηφίων και την «αποδεδειγμένη ανεξαρτησία τους από το ελληνικό πολιτικό σύστημα», αφαιρεί από την κυβέρνηση ακόμα ένα εργαλείο ελέγχου του ΣΔΟΕ και των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Από την περασμένη Πέμπτη δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη για τον νέο ΓΓΔΕ και βαρύτητα θα δοθεί σε όσους έχουν εμπειρία στη φορολογική διοίκηση και στο φορολογικό σύστημα εν γένει, αλλά και σε θέσεις ευθύνης που σχετίζονται με διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού.Η θητεία του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα είναι για δύο χρόνια, ενώ με την ανάληψη των καθηκόντων του θα υπογράψει συμβόλαιο αποδοτικότητας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις και οι ποσοτικοί του στόχοι.

 

Η μετάθεση της αξιολόγησης

Η συμφωνία για μετάθεση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου για τις αρχές του 2016 μεταθέτει ταυτόχρονα και την εκταμίευση των 5,7 δισ.ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη να εκταμιευτεί στη χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Χωρίς τα λεφτά από τη δόση του 3ου μνημονίου, ο προϋπολογισμός εμφανίζει ήδη «μαύρη τρύπα» 2,1 δισ.ευρώ στα έσοδα.Στο 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι για το 2015 θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ.ευρώ, αλλά και έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τον Δεκέμβριο. Αν είχαν εκταμιευθεί τα 5,7 δισ.ευρώ από την πρώτη δόση του 3ου μνημονίου εντός του 2015, ο στόχος που είχε τεθεί θα ήταν εφικτός.Πλέον, το ποσό αυτό μετατίθεται για το 2016, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσει και θα ψηφίσει στη Βουλή ολόκληρη την απαραίτητη «δευτερογενή νομοθεσία» για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.Ταυτόχρονα, θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη διαχείριση των «κόκκινων επιχειρηματικών δανείων».Με απλά λόγια, θα ψηφιστεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση –μη τραπεζικών– ιδρυμάτων, που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.Μέσα στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η δημιουργία επιτροπής, η οποία θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς των νέων μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων των τραπεζών.

 

Και το ενιαίο μισθολόγιο

Επίσης, άμεσα θα πρέπει να ψηφιστούν το νέο ενιαίο μισθολόγιο δημόσιων υπαλλήλων, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016, το νέο χωροταξικό πλαίσιο, να προχωρήσει η απελευθέρωση επαγγελμάτων και νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της «εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ», με αιχμή τα καύσιμα και τα αναψυκτικά/ποτά.

Η κυβέρνηση πρέπει πάρει αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να ανακοινώσει τις πολιτικές της κατά της φοροδιαφυγής, ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές.Όσον αφορά τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάρει απαραίτητες αποφάσεις για την εξάλειψη των καθυστερήσεων σε σημαντικά έργα (συμπεριλαμβανομένου του μετρό, των αυτοκινητόδρομων και έργων περιβάλλοντος), που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την ΕΤΕΠ.

Είναι προφανές ότι όλες οι ανωτέρω αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν από την εύθραυστη και ιδεοληπτικά αγκυλωμένη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.Απαιτούνται νέου τύπου συμμαχίες και συναινέσεις και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός δρομολόγησε τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Τσίπρας επισείοντας τον εκβιασμό, όπως θα υποστηρίξει, που υφίσταται η κυβέρνησή του από τους δανειστές για «ξεπούλημα» της χώρας, θα ζητήσει βοήθεια-συναίνεση από τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ

ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

311.800.000 ευρώ δόση
προς το ΔΝΤ (7 Δεκεμβρίου)
584.600.000 ευρώ δόση

προς το ΔΝΤ (16 Δεκεμβρίου)

350.700.000 ευρώ δόση
προς το ΔΝΤ (21 Δεκεμβρίου)
500 εκατ. ευρώ εξόφληση

ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

1,8 δισ. ευρώ για κάλυψη

του πρωτογενούς ελλείμματος

Σύνολο αναγκών: 3,547 δισ. ευρώ

* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28/11/2015.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa