Άρθρα

Τι σημαίνει «χωρισμός»

Του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΣΕΡΓΙΟΥ

Με το πρόσχημα ότι το κόμμα του επιζητεί τον «χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τ. Κουράκης πρότεινε (και, μάλιστα, ακριβώς αυτή την… περίοδο!) να επιβληθεί ένας επιπλέον φόρος στους ορθόδοξους χριστιανούς: αυτός που θα πρέπει, όπως είπε ο ευφυής, να μεταβιβάζεται εν συνεχεία στην Εκκλησία για να πληρώνει αυτή τους παπάδες, αντί να τους πληρώνει το κράτος… απευθείας. Λες και αν επιβαλλόταν ποτέ ένας τέτοιος φόρος δεν θα ήταν, επίσης, κρατική η επιβάρυνση των φορολογουμένων… Αλλά θα ήταν…. χωρισμένη από το κράτος! Τόση σοφία!
Νομίζω ότι, εν προκειμένω, έδωσαν πραγματικά «ρέστα» απαντώντας στον κ. Κουράκη τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σ. Κεδίκογλου, όσο και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Φ. Γεννηματά, που του είπαν το πολύ απλό: Τόσο εσύ, κε Κουράκη, όσο και το κόμμα σου, είχατε ξεσηκωθεί για να μην αναγράφεται το θρήσκευμα των πολιτών στα δελτία των αστυνομικών ταυτοτήτων. Και θέλεις, τώρα και πίσω, να αναγράφεται αυτό στις φορολογικές δηλώσεις, ώστε να ξέρει ο κ. Στουρνάρας επακριβώς ποιον να φορολογεί και ποιον όχι, προκειμένου να πληρώνει τους παπάδες; Η απάντηση αυτή είναι πληρωμένη και νομίζω ότι ο κ. Κουράκης μάλλον θα το σκέφτεται από εδώ και μπρός διπλά και τριπλά πριν ξανανοίξει το στόμα του!
Υπάρχει, επιπλέον, ένα άλλο θέμα: Οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας (εν συνόλω όχι πάνω από 8.000 άτομα εκ των οποίων πλείστοι είναι οικογενειάρχες «πολυφαμελίτες») μισθοδοτούνται από το κράτος με τη μορφή ανταλλάγματος. Επειδή, κατά μια ιδιότυπη ιστορική συγκυρία που δεν συναντάται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το Ελληνικό Κράτος των τελευταίων διακοσίων ετών απέκτησε την τεράστια ακίνητη δημόσια περιουσία του μέσω διαδοχικών δημεύσεων (ή εκουσίων παραχωρήσεων) της ακίνητης περιουσίας, την οποία οι Σουλτάνοι είχαν επιτρέψει να ανήκει κατά ψιλή κυριότητα σε επισκοπές του Πατριαρχείου και χριστιανικά μοναστήρια προνομιακώς, στο πλαίσιο ειδικής διπλωματικής τους πολιτικής. (Ουσιαστικά, οι περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις αξιοποιούντο από κληρούχους αγρότες, ψαράδες κ.λπ., οι οποίοι έδιναν ένα συμβολικό ενοίκιο στην Εκκλησία ή κάποιες προσόδους από εμπορικές αξιοποιήσεις ώστε να συντηρούνται μοναστήρια και επισκοπές). Θυμάμαι, από πρόσφατη συνέντευξη στον ημερήσιο Τύπο του διευθυντή Οικονομικών της Εκκλησίας, κ. Ζαμπέλη, ότι σήμερα η Εκκλησία διαθέτει πλέον στο όνομά της μόνο το… 4% της ακίνητης περιουσίας που είχε αρχικώς στην ψιλή της κυριότητα – ευθύς δηλαδή με την ανακήρυξη ως ανεξάρτητου του νέου ελληνικού κράτους. Αν όλα αυτά είναι (και είναι!…) αλήθεια, μάλλον ήδη έχει… ενωθεί η ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία με αυτήν του κράτους, εκεί ακριβώς που ο κ. Κουράκης ζητάει… χωρισμό! (Παρεμπιπτόντως, ας προστεθεί ότι, καθώς φαίνεται, κατόπιν φορολογικών πρωτοβουλιών των βορειοδυτικών εταίρων μας και του κ. Γ. Στουρνάρα, θα ενωθεί σιγά-σιγά με τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους μέχρι και η ακίνητη περιουσία κάθε πληβείου οικογενειάρχη που σκέφτηκε, ο ταλαίπωρος, να χτίσει κάποια στιγμή ή να αγοράσει ένα κάποιο κεραμίδι για να στεγάσει τα παιδιά του!)
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, ο κ. Κουράκης δεν θέλει «χωρισμό» Κράτους-Εκκλησίας επί των οικονομικών ζητημάτων… Καπέλωμα θέλει! Όσον αφορά, τώρα, στην έννοια του «χωρισμού» και τι ακριβώς θέλει να πει αυτή η λέξη στο στόμα των ακραίων αριστερών, ποια είναι η έννοιά της, θα αναφέρω (με πολλή λύπη, βεβαιώ τον αναγνώστη!) ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα από το σκεπτικό επί των θεμάτων αυτών ενός πολύ γνωστού ηγετικού στελέχους της σημερινής «μαχητικής» Αριστεράς: Είχε πεθάνει το ταίρι του και επέλεξε να το κηδεύσει ενώπιον όλης της αφρόκρεμας του Κοινοβουλίου (ήταν παρών στην πολιτική κηδεία και ο τότε πρωθυπουργός…) σε κεντρικό νεκροταφείο των Αθηνών, αλλά ακριβώς έξω από την πόρτα της Εκκλησίας του νεκροταφείου, που κατόπιν εντολής των συγγενών του νεκρού είχε παραμείνει ερμητικώς κλειστή… Αυτόν τον «χωρισμό», μάλιστα! Τον κατανοώ πλήρως ως έννοια! Καίτοι τον αποστρέφομαι με αηδία, σας βεβαιώ, ως βίωμα και πράξη…

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa