Πολιτική

Υπόθεση «μίζας» σε Έλληνες πολιτικούς για εξοπλισμούς, εκδικάζεται σε Γερμανικό Δικαστήριο

Νέα υπόθεση δωροδοκίας Ελλήνων πολιτικών, για αγορά στρατιωτικού υλικού εκδικάζεται αυτές τις μέρες στα Γερμανικά Δικαστήρια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Deutsche Welle, ο ηλικίας 72 ετών πρώην μάνατζερ της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) λογοδοτεί από το Σάββατο σε δικαστήριο του Μονάχου. Κατηγορείται για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απόπειρα απάτης. Η κατηγορούσα αρχή (εισαγγελία του Μονάχου) εκτιμά ότι για την προμήθεια 24 οβιδοβόλων για τον Ελληνικό Στρατό, συνολικής αξίας 188 εκατομμυρίων ευρώ το 2001 είχαν πληρωθεί «μίζες» ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως και στον τότε υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Γιάννο Παπαντωνίου.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η ίδια η KMW ποτέ δεν κατέβαλε απευθείας «ωφέλιμες πληρωμές» και ότι οι όποιες συναλλαγές με το εξωτερικό γίνονταν μονίμως μέσω τοπικών αντιπροσώπων ή διαμεσολαβητών, ενώ έκανε λόγο για πληρωμές προς τον τότε διευθυντή εξοπλισμών του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας ( Σπ. Τραυλός).

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, σε συμβόλαια άνω των 100 εκ. ευρώ μία προμήθεια ύψους 2 έως 3% ανταποκρινόταν «στα δεδομένα της αγοράς».Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο κατηγορούμενος ανέφερε στο δικαστήριο ότι «ήταν γνωστό ότι στις χώρες της νότιας Ευρώπης δεν θα μπορούσαν να συναφθούν συμβόλαια για αγορά στρατιωτικού υλικού, χωρίς να γίνουν αυτές οι πληρωμές».
Πάντως, σύμφωνα με το Γερμανικό Δικαστήριο, η κατηγορία της δωροδοκίας έχει πλέον παραγραφεί.

Χρήστος Καπούτσης

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa