Πολιτική

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η «προειδοποίηση» Μητσοτάκη που δεν θυμούνται πολλοί – Ο αριθμητικός στόχος εκλογής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως προτεινόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξαφνιάζοντας πολλούς και κάνοντας μια επιλογή που σηματοδοτεί τη συναίνεση και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό αφού θα πρόκειται για την πρώτη γυναίκα στον θεσμό.

Πολλοί δεν θυμούνται την… προειδοποίηση του πρωθυπουργού που είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρονικό διάστημα ότι η επιλογή του θα υποχρέωνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναζητήσουν πολύ ισχυρό άλλοθι για να αιτιολογήσουν πιθανή άρνησή τους να την ψηφίσουν.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρόκειται για ένα πρόσωπο ακομμάτιστο, το οποίο χαίρει της εκτίμησης του συνόλου σχεδόν του πολιτικού συστήματος, ενώ στη διαδρομή της στον χώρο της Δικαιοσύνης έχει καταπιαστεί με ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο αριθμητικός στόχος

Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να καταρριφθεί το ρεκόρ εκλογής του Κάρολου Παπούλια (με 279 ψήφους το 2005). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν την κυρία Σακελλαροπούλου εκτός από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, έστω αυτοί του ΚΚΕ (281 ψήφοι συνολικά) ή, διαφορετικά, από κοινού οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 (285 ψήφοι).

Βέβαια, αυτό είναι δύσκολο, καθώς το ΚΚΕ παραδοσιακά δεν ψηφίζει προτάσεις για ΠτΔ, ενώ η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροδεξιά.

Παρόλα αυτά, ακόμη και οι 266 ψήφοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αρκούν για να πιστωθεί στον κ. Μητσοτάκη μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη συναίνεσης μετά από τις 283 ψήφους στην εκλογή του Κώστα Τασούλα στην προεδρία της Βουλής και τις 288 ψήφους στο νομοσχέδιο για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία (ψήφος αποδήμων).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα δυσκολευθεί να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαρόπουλου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την καταψηφίσει κινούμενος σε πρώτη φάση από το «παρών» έως το «ναι». Επιτελικά κυβερνητικά στελέχη διερωτώνται πως θα δικαιολογήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενη άρνηση της να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, μιας και αποτέλεσε επιλογή του επί ΣΥΡΙΖΑ υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου για την ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διαβάστε ακόμα

Πλήρης επιβεβαίωση του «Π»: Στις 11 Ιανουαρίου είχαμε γράψει για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου; Η Δικαστικός με την μακρά υπηρεσία στην επιβολή της Δικαιοσύνης

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa