Άρθρα

Διώχνουν επιχειρηματίες από την Ελλάδα;

Βελόπουλος

Ανέκαθεν η Ελλάδα στηριζόταν στην αρωγή των ομογενών της. Πολλοί από αυτούς έδωσαν αγώνα για να ενισχυθεί η δύσμοιρη πατρίδα μας.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή των Πόντιων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σήμερα θα σταθούμε σε έναν από αυτούς και με αφορμή το πρόσωπό του θα καταλάβετε τα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται και που έχουν πολιτικές προεκτάσεις.

Το παράδειγμα του Μπόρις Μουζενίδη είναι χαρακτηριστικό. Η αεροπορική εταιρεία που διαθέτει ονομάζεται Εllinair και, εκτός από το όνομά της, που τα λέει όλα, είναι ντυμένη με τα χρώματα της σημαίας μας, το γαλάζιο και το λευκό. Παράλληλα συνδέει αεροπορικά τις ελληνικές κοινότητες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας και του Καυκάσου με την Ελλάδα, λειτουργώντας ως γέφυρα επικοινωνίας με την πατρίδα για περίπου 200.000 ξεχασμένους Έλληνες. Φυσικά, πέρα από τον εθνικό παράγοντα, έχουμε και τον οικονομικό, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στην Ελλάδα, αντί να πάνε… π.χ. στην Τουρκία.

Παρεμφερής περίπτωση είναι και αυτή του Ιβάν Σαββίδη. Μπορεί να έχουμε εκφράσει αρκετές φορές τις επιφυλάξεις μας για το πρόσωπό του, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει «ρίξει» χρήμα στην Ελλάδα.

Αυτούς τους ανθρώπους το ελληνικό κατεστημένο τούς πολεμά, με αφορμή τη δήθεν (;) ρωσική εμπλοκή. Μάλιστα είναι τέτοιος ο πόλεμος, που δεν αποκλείεται να φύγουν από την Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας.

Τι εννοούμε όμως σύστημα. Στην περίπτωση του κ. Μουζενίδη που έχει αεροπορική εταιρεία, το λογικό συμπέρασμα είναι πως τον πολεμά κάποιος επιχειρηματικός του αντίπαλος, που έχει βέβαια και σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Μήπως έχει σχέση αντίπαλη αεροπορική εταιρεία; Μπορεί να μην έχει, σίγουρα όμως έχει κίνητρο.

Για την περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη, πέρα από την ποδοσφαιρική του εμπλοκή, μήπως επιχειρηματικά πρόσωπα που εμπλέκονται με τα ΜΜΕ, τα λιμάνια και με τη ναυτιλία επιθυμούν να σταματήσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα; Επιχειρηματικά πρόσωπα που έχουν προφανή σχέση με πολιτικά.

Αξίζει βέβαια να τονίσουμε και τον ρόλο των ΗΠΑ, καθώς πολλές φορές ο πρέσβης Πάιατ έχει εκφράσει την αμερικανική δυσαρέσκεια για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες π.χ. στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή στα ναυπηγεία.

Πιστεύουμε πως το κράτος πρέπει να επιτρέπει στον κάθε επιχειρηματία να λειτουργήσει ελεύθερα και κάθε επιχειρηματίας οφείλει να σέβεται τη νομοθεσία. Σχέσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διαπλεκόμενες και οδηγούν σε μονοπωλιακές καταστάσεις είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον.

Εμείς στην Ελληνική Λύση πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα και θέλουμε τους σωστούς επιχειρηματίες. Να επιχειρούν, ώστε η Ελλάδα να μπει, επιτέλους, στον δρόμο της ανάπτυξης. Μακριά από τον κακό κρατισμό και τα μονοπώλια.

του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ