Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Θα κερδίσει το «ταξικό στοίχημα» ο Τσίπρας;

Φώτης Σιούμπουρας

Όλο και σαφέστερη γίνεται η επιλογή που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές . Και αυτή αποτυπώνεται σε δύο λέξεις: «ταξική πολιτική».

Μπορεί να μην έχει καμιά σχέση με τη γνωστή από την κομμουνιστική ορολογία «εργατική τάξη», απευθύνεται όμως και αυτή σε πολύ ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Σε άπορους, νεόπτωχους, συνταξιούχους, μισθωτούς με χαμηλά εισοδήματα,μέχρι και σε άλλες τάξεις με μικρο-μεσαίες απολαβές, οι οποίες έγιναν πολυπληθείς στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σήμερα αποτελούν ίσως την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Ακριβώς γι’ αυτό και απευθύνεται στις ομάδες αυτές ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, διανέμοντας μερίσματα, διαβεβαιώνοντας αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και υλοποιώντας την υπόσχεση για μη περικοπή (περαιτέρω) των συντάξεων.

Πρόκειται για μεγάλη εκλογική δεξαμενή τριών και περισσοτέρων εκατομμυρίων πολιτών, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να έχει τη μερίδα του λέοντος και από την οποία μπορεί να αρδεύσει το εκλογικό χωράφι του, που κινδυνεύει να γίνει χέρσο.Όλοι αυτοί οι «προνομιακοί «συνομιλητές» του πρωθυπουργού και οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του, όπως τους θεωρεί, μπορεί να μην αρκούν για να του ξαναδώσουν την εκλογική νίκη, είναι όμως αρκετοί για να τον κρατήσουν ισχυρό στην αντιπολίτευση, που αποτελεί εξ αντικειμένου τον βασικό στόχο του.

Ακολουθώντας όμως αυτή την «ταξική πολιτική», ο πρωθυπουργός έχει και έναν άλλον στόχο. Να φέρει σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έδειξε μάλιστα να το απολαμβάνει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, όταν, απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία, έλεγε ότι θα τους φέρει να ψηφίζουν ένα προς ένα τα μέτρα των οικονομικών του παροχών. Και αυτό βέβαια θα γίνει. Η Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τον ακολουθούν κατά πόδας, επικυρώνοντας διά της ψήφου τους όλες τις παροχές. Προφανώς δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς: Στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, δεν υπάρχει κόμμα που να όρθωσε ανάστημα και επιχειρήματα μπροστά στην εξαγγελία για νέες προσλήψεις ή παροχές.

Όμως η πολιτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και δη της αξιωματικής, στην περίπτωση αυτή (θα) είναι αντιφατική.Και παγιδευμένα μέσα στην αντίφασή τους από τη μία (θα)κατηγορούν τον κ. Τσίπρα για παροχολογία που υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά από την άλλη θα ψηφίζουν στη Βουλή όλες τις παροχές του, για να μη δυσαρεστήσουν τους αποδέκτες-ψηφοφόρους τους. Μάλιστα συμμετέχουν στην παροχολογία,πλειοδοτώντας. Καταλογίζουν στον κ. Τσίπρα ότι οι παροχές αυτές είναι λίγες μπροστά σε όσα έχει αφαιρέσει η κυβέρνησή του τα τρία αυτά χρόνια που διαχειρίζεται την κρίση.

Όσο όμως η αντιφατική αυτή τακτική δίνει πατήματα στον κ. Τσίπρα να εμφανίζεται ως ο μοναδικός προστάτης των αναξιοπαθούντων και να υπόσχεται «αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων», που παραπέμπει στις παλιές αναφορές του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 για τους «μη προνομιούχους», άλλο τόσο πρέπει να του υπενθυμίζουν ότι με τη δική μας τσέπη προσπαθεί να αποκτήσει εκλογική πελατεία. Ότι κυβερνά τα τέσσερα από τα οκτώμισι χρόνια της κρίσης και όχι μόνον 100 και κάτι ημέρες, που μεσολαβούν από τη λήξη των μνημονίων, διάστημα που δείχνει να υλοποιεί την «ταξική πολιτική» του και για το οποίο θα ήθελε μόνο να κριθεί, όπως ο ίδιος υπαινίσσεται.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουν στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνησή του ήταν εκείνη η οποία μας φόρτωσε ένα τρίτο μνημόνιο, που μας κόστισε επιπλέον 90 δισ. ευρώ και υποθήκευσε το μέλλον της χώρας έως το 2060. Και πιο…λαϊκά. Τα 710 εκατ. ευρώ «κοινωνικό μέρισμα» που θα μοιράσει «άρπαξε»(με τα βάρη που μας επέβαλε και τις κατασχέσεις που θα…καταργούσε) από εμάς, από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Και από τον διπλανό μας, μέχρι χθες μικρομεσαίο και τώρα «μη προνομιούχο»…

Όλα αυτά όμως τα κοινωνικά στρώματα υπέρ των οποίων ο κ. Τσίπρας εφαρμόζει την «ταξική πολιτική» του θα τον ακολουθήσουν ή θα τον εγκαταλείψουν κι αυτοί,επειδή θα τον κρίνουν για την πολιτική που εφάρμοσε από το 2015, όταν και ανήλθε στην εξουσία και όχι για την «ταξική» των πρώτων εκατό ημερών από την ολοκλήρωση της εποχής των μνημονίων;

Βάσει και των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να κερδίζει στον βαθμό που ήθελε και ελπίζει σε αυτό το «ταξικό στοίχημα».

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa