Slider Συνεντεύξεις

Κατερίνα Παπακώστα στο «Π»: Δεν μετανιώνω

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας, προϋπόθεση ανάπτυξης», δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή της στο «Π» η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

Η πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής αναφέρεται στις προτεραιότητες που έχει θέσει τόσο για το διάστημα το οποίο έχει μπροστά της η σημερινή κυβέρνηση όσο και στις προτάσεις που έχει καταθέσει για το μέλλον.

Όπως επισημαίνει η κυρία Παπακώστα, η Νέα Ελληνική Ορμή κομίζει «νέο ήθος, νέο ύφος, νέα ιδεολογική και πολιτική πρόταση, η οποία εδράζεται στην παραδοχή ότι οι εποχές άλλαξαν».

Κυρία Παπακώστα, πώς έχουν κυλήσει αυτοί οι περίπου δυόμισι μήνες στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Δεν μετράω τις μέρες. Όταν έγινε το προσκλητήριο από τον πρωθυπουργό, για να μπορέσει να σταθεί η χώρα όρθια αλλά και μόνη της στα δικά της πόδια, ανταποκρίθηκα γιατί θεώρησα ότι ήταν εθνικό καθήκον – και δεν το μετανιώνω. Προσπαθούμε, λοιπόν, να συμπυκνώσουμε πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν σε χρόνο πολύ συγκεκριμένο, διότι η θητεία της παρούσας κυβέρνησης λήγει τον Οκτώβριο του 2019. Υπό αυτήν την έννοια, θα πρέπει να «τρέξουμε» και να επιλύσουμε θέματα τα οποία εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους καθ’ ύλην αρμόδιους πολιτικούς προϊσταμένους, τους οποίους θεωρώ και υπερεκτιμημένους σε πολλές περιπτώσεις.

Ποιο είναι το αποτύπωμα που θέλετε να αφήσει η θητεία σας, ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη;

Σε προσωπικό επίπεδο αλλά και συλλογικά, ως πολιτική ομάδα, ως πολιτική ηγεσία αλλά και ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, έχουμε προτεραιότητα το θέμα της ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας, προϋπόθεση ανάπτυξης. Όταν βάζεις ως προαπαιτούμενο την ασφάλεια, δίνεις ένα καλό πεδίο δράσης στην οικονομία να αναπτυχθεί – τοπικά, περιφερειακά, κεντρικά. Μια ασφαλής χώρα, ένας ασφαλής προορισμός, αποτελεί ταυτόχρονα και εργαλείο ανάπτυξης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το να παρέχεις αίσθημα ασφάλειας στου πολίτες, οι οποίοι όχι μόνο πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνονται ασφαλείς.

Πρέπει, επίσης, οι ένστολοι, οι άνδρες και οι γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας να αισθάνονται ότι ζητήματά τους χρονίζοντα, θεσμικά, που αφορούν στην ποιότητα της ζωής τους, επιλύονται. Ότι η πολιτική ηγεσία είναι δίπλα τους, πως ενδιαφέρεται γι’ αυτούς και ότι πασχίζει να λύσει προβλήματα τα οποία αφορούν στην υλικοτεχνική υποδομή και στις ελλείψεις που υπάρχουν, ώστε να τους λύσουμε τα χέρια και να παρέχουν το καλύτερο δυνατό έργο προς το κοινωνικό σύνολο. Και αυτό είναι κάτι που γίνεται με αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουμε καθημερινά και φέρουν την υπογραφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Άρα, το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω είναι να τελειώσουμε με τις παλιές εκκρεμότητες τις οποίες μας άφησαν οι προηγηθέντες πολιτικοί προϊστάμενοι εδώ και δεκαετίες και να ασκήσουμε μια πολιτική ασφάλειας συγκροτημένη, η οποία θα κάνει την Ελλάδα υπόδειγμα σε όλη την Ευρώπη, τόσο στο θέμα του επιχειρησιακού χειρισμού όσο και της ποιότητας ζωής των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εδώ θέλω να σταθώ και στο εξής: Η πρότασή μου ως προέδρου της Νέας Ελληνικής Ορμής, προτού ανταποκριθούμε στην πρόταση του πρωθυπουργού να συμμαχήσουμε για την επόμενη ημέρα της χώρας, ήταν να υπάρχει ένα αυτοτελές, ένα αυτόνομο υπουργείο, αυτό που παλιά λέγαμε Δημοσίας Τάξεως, καθώς αυτό δεν υπήρχε και ήταν παράρτημα του υπουργείου Εσωτερικών, με ό,τι προφανώς συνεπάγεται σε επίπεδο αποτελέσματος και συμβολισμού.

Από την αντιπολίτευση ασκείται έντονη κριτική για τα ζητήματα ασφαλείας. Τι απαντάτε;

Νομίζω ότι είναι άδικη και σκόπιμη η επίθεση, την οποία εγώ τουλάχιστον διαπιστώνω καθημερινά να συμβαίνει. Κριτική για λόγους μικροκομματικής και ιδιοτελούς σκοπιμότητας, από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα θέματα ασφαλείας δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο. Έχω επισημάνει επανειλημμένα ότι να προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη είναι σαν να πυροβολούν τα πόδια τους.

Η Ελλάδα, η Αθήνα, είναι ασφαλείς προορισμοί, που εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν να επισκεφτούν κάθε χρόνο, ενώ και για φέτος οι προβλέψεις που μας δίνουν οι τουριστικοί πράκτορες είναι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κι άλλο. Γι’ αυτό ακριβώς τα ζητήματα ασφαλείας δεν θα πρέπει να μπαίνουν στο στόχαστρο της μικροπολιτικής σκοπιμότητας και τα κομματικά επιτελεία πρέπει να αναλογιστούν το εθνικό συμφέρον.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα της καραμανλικής σχολής σκέψης, που διατρέχει εμένα, το κόμμα μας, το ΝΕΟ, τα στελέχη μας και την πολιτική μας στο υπουργείο – τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά.

Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή των Σωμάτων Ασφαλείας;

Θεωρώ ότι με την οικονομική κρίση έχουμε τελειώσει, μετά την τυπική έξοδο από το μνημόνιο. Γι’ αυτό ακριβώς και συμμετέχω στην κυβέρνηση. Για φέτος ο Προϋπολογισμός είναι πολύ συγκεκριμένος και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διεκδικήσει από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών -απ’ όπου προέρχονται οι πόροι μας- το καλύτερο δυνατόν μερίδιο, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα και την οικονομική συγκυρία. Βέβαια, αυτό δεν είναι αρκετό για εμάς και προστρέχουμε, για να καλύψουμε όλες τις εκκρεμότητες δεκαετιών, στη συνέργεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Πρέπει να σας πω -και είναι προς τιμήν τους- ότι υπάρχουν ιδιώτες οι οποίοι ανταποκρίνονται πρόθυμα στο προσκλητήριο που κάνουμε για να υποστηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίας ασφαλείας. Γιατί για εμάς αυτό είναι το ζητούμενο: η ασφάλεια υψηλού επιπέδου, σε επίπεδο πρόληψης, αποτροπής αλλά και σε επίπεδο καταστολής, εάν χρειαστεί.

Το λέω αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είναι ο σκληρός πυρήνας του κράτους. Δηλαδή, η εφαρμογή της έννομης τάξης απέναντι σε εκείνους που με έναν τρόπο, ο οποίος είτε χαρακτηρίζεται ακτιβιστικός είτε ανάγεται στο οργανωμένο έγκλημα ή αφορά στη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα – μικροπαραβατικότητα, προσβάλλει το κράτος Δικαίου. Τότε έρχεται το «manu military», δηλαδή το κατασταλτικό χέρι του Νόμου, το οποίο θα επιβάλει την ασφάλεια, την τάξη και τον σεβασμό στο κράτος, αλλά και στο κράτος Δικαίου.

Πώς μπορεί να εμπεδωθεί αυτό το αίσθημα ασφάλειας προς τους πολίτες;

Ήδη από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας έχουμε υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο αστυνόμευσης, το οποίο έχει να κάνει με την εμφανή αστυνόμευση. Θέλουμε, δηλαδή, να υπάρχουν παντού δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, στις γειτονιές, εκεί όπου κυκλοφορούν ηλικιωμένοι, εκεί όπου κυκλοφορούν μητέρες με παιδιά, εκεί όπου κυκλοφορούν άνθρωποι οι οποίοι απλώς ψωνίζουν ή πάνε στη δουλειά τους.

Στόχος μας, οι άνθρωποι αυτοί να μην κινδυνεύουν να κλαπεί η τσάντα τους, να μην κινδυνεύουν να κλαπεί η σύνταξη του ηλικιωμένου ή να επιτεθούν στο ανήλικο παιδί για να του πάρουν το κινητό τηλέφωνο ή οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε να είναι ορατός ο αστυνομικός και έτοιμος να προστρέξει σε βοήθεια, όπου χρειαστεί.

Η λεγόμενη μικροεγκληματικότητα – μικροπαραβατικότητα μας ενδιαφέρει στον μέγιστο βαθμό, καθώς αφορά στην 24ωρη καθημερινότητα των πολιτών, που θέλουμε να αισθάνονται ήρεμοι, γαλήνιοι και ασφαλείς.

Τι νέο κομίζει στην πολιτική σκηνή του τόπου η Νέα Ελληνική Ορμή;

Νέο ήθος, νέο ύφος, νέα ιδεολογική και πολιτική πρόταση, η οποία εδράζεται στην παραδοχή ότι οι εποχές άλλαξαν. Πρόκειται για ένα νέο κόμμα, που ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου, και έχει αναλάβει μια ευθύνη κυβερνητική, η οποία δεν του αναλογεί. Τουναντίον, θα έπρεπε κόμματα τα οποία από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα παραδοσιακά υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό -και τα οποία έχουν άπειρες ευθύνες για τα προηγούμενα έτη διακυβέρνησης- να έχουν αποδεχτεί το κάλεσμα του πρωθυπουργού.

Εξάλλου, ήδη συγκυβερνήσαμε – και δεν θα ήταν, λοιπόν, κάτι πρωτότυπο. Να επαναλαμβανόταν, δηλαδή, το μοντέλο της συγκυβέρνησης που ακολουθήθηκε με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, έχοντας σήμερα ως κορμό το μεγαλύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κόμματα αυτά όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αλλά πετροβολούν και κάνουν στείρα αντιπολίτευση σε όλα τα ζητήματα, με χειρότερο για εμένα την αντιπολίτευση στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Θεωρώ επιπόλαιη τη στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα των Σκοπίων.

Μπορεί κάτι ανάλογο να εφαρμοστεί και στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής;

Βεβαίως! Θα πρέπει να υπερβαίνουμε εαυτούς και αλλήλους στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Οικονομικής Πολιτικής. Τι οικονομικό υπόδειγμα θέλουμε; Θέλουμε να πάμε σε ένα νεοφιλελεύθερο, σκληρό υπόδειγμα πολιτικής, που δεν θα έχει στον πυρήνα του τον άνθρωπο, ή θέλουμε να πάμε σε αυτό το οποίο πιστεύει η Νέα Ελληνική Ορμή κι εγώ προσωπικά: στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που στον πυρήνα της οικονομικής μας πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος και στην κορυφή της πυραμίδας η κοινωνική ατζέντα; Η κοινωνία μας χρειάζεται ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, το οποίο ο νεοφιλελευθερισμός δεν ασπάζεται.

Δυστυχώς, όμως, τον έχουν ασπαστεί η σημερινή ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η κυρία Γεννηματά, ο κύριος Θεοδωράκης και ο κύριος Λεβέντης. Γι’ αυτό και χρειάζεται ένα νέο κόμμα να μπει στη Βουλή, για να κομίσει αυτόν τον νέο αέρα. Έναν νέο αέρα, ο οποίος θα περάσει από τη βάσανο του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές και θα προσφέρει ένα άλλο ήθος στην άσκηση της διακυβέρνησης, στις συνέργειες και στη συνεννόηση, επ’ ωφελεία της χώρας. Και, φυσικά, ευαισθησία για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Θίξατε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ποια η θέση σας;

Η Νέα Ελληνική Ορμή έχει κάνει μια πρόταση θεμελιώδη για τον καταστατικό χάρτη της χώρας, το Σύνταγμα. Στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη -για να μην πω στον κόσμο- η οποία δεν έχει συγκροτημένη, αρραγή και ενιαία Εξωτερική Πολιτική, την οποία να παραλαμβάνει η μία κυβέρνηση μετά την άλλη ως δεδομένη. Να συνεχίσει, δηλαδή, να κινείται στην εθνική γραμμή.

Διότι εδώ παραβιάζονται οι εθνικές γραμμές, μηδενίζονται οι προηγούμενες εθνικές γραμμές από τα ίδια κόμματα που όχι μόνο τις υποστήριζαν, αλλά και τις εφάρμοσαν ως εθνική Εξωτερική Πολιτική. Είναι προφανές ότι αναφέρομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει τελείως ισοπεδώσει και καταπατήσει τις εθνικές γραμμές στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Σε όλες τις χώρες αυτά τα ζητήματα είναι λυμένα – ως ένα επίπεδο, τουλάχιστον, θεσμικής παραδοχής.

Η Νέα Ελληνική Ορμή προτείνει ένα συγκροτημένο εθνικό συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο θα επιβάλλει τα ζητήματα σε όλες τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με την εθνική γραμμή. Έχουμε εξαιρετικούς διπλωμάτες για να μας ενημερώσουν, να συγκροτήσουν το σχέδιο για τα εθνικά θέματα, να μας το προτείνουν, να το συναποφασίσουμε και εφεξής αυτό να εφαρμόζεται. Άρα, να μην υπάρχει σύγκρουση για τα εθνικά θέματα. Κι αυτό είναι σκέψη καραμανλικής σχολής.

Στις πρόσφατες επετείους (17 Νοέμβρη και 6 Δεκεμβρίου) είδαμε για πρώτη φορά την ΕΛ.ΑΣ. να χρησιμοποιεί τους «Αίαντες». Ήταν δική σας πρόταση;

Ήταν πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή και λειτούργησε εξαιρετικά θετικά. Οι «Αίαντες», που εμφανίστηκαν στα σημείο όπου λάμβαναν χώρα επεισόδια, είναι περιουσία των φορολογουμένων. Είναι ο πιο ήπιος τρόπος αντιμετώπισης παρόμοιων γεγονότων. Θα δείτε ότι όλες οι αστυνομίες της Ευρώπης, οι οποίες θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι το κράτος πρέπει να γίνεται σεβαστό από όσους δεν το σέβονται, χρησιμοποιούν τέτοια μέσα. Είναι ο πιο ήπιος τρόπος αντιμετώπισης των ταραξιών, διότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις δακρυγόνα, δεν χρειάζεται να παρέμβουν οι ίδιες οι δυνάμεις της Αστυνομίας κατασταλτικά.

Νομίζω, λοιπόν, ότι ήταν μια ορθή επιλογή, η οποία επικροτήθηκε, και σημασία έχει να καταλάβουν όλοι ότι άλλο πράγμα η διαμαρτυρία για ιδέες, αρχές και αξίες -στο πλαίσιο της Δημοκρατίας- και άλλοι οι ζημιές και οι βανδαλισμοί. Σε αυτήν την περίπτωση είπαμε ότι όσοι συλλαμβάνονται θα αποδίδονται στη Δικαιοσύνη, θα τους επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές και θα πληρώνουν τον λογαριασμό, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνει τον φορολογούμενο πολίτη.

Αν μου επιτρέπετε, θέλω να αναφερθώ και σε μια ανάρτηση που έκανα και αφορούσε τις μαθητικές διεκδικήσεις και κάποιοι έσπευσαν να με βάλουν απέναντι. Τα φωτεινά όνειρα των παιδιών, που έχουν ιδανικά κι αξίες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση δυνάμεις οι οποίες απεργάζονται το κακό για τη Δημοκρατία, δυνάμεις που δεν πιστεύουν στον θεσμό του Κράτους και θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρχει αναρχία, να τις καπηλεύονται.

Συνέντευξη τον Κώστα Παπαδόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa
Karfitsa