Εκλογές 2019 Πολιτική Συνεντεύξεις

Μανώλης Γραφάκος στο «Π»: Ο κρατισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ

«Επικοινωνιακή υπερβολή» στους κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς την Τουρκία αποδίδει, μιλώντας στο «Π», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μανώλης Γραφάκος. Εκτιμά ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι το πιθανότερο σενάριο σήμερα, ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αφήνει πίσω του ως μεγαλύτερη νάρκη τον κρατισμό.

Η Τουρκία παραβιάζει κατά σύστημα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Θεωρείτε ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί ήταν οι δέοντες;

Η Τουρκία πράγματι παραβιάζει συστηματικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και στην προκειμένη περίπτωση της Κύπρου. Μάλιστα εδώ και αρκετό καιρό εκδήλωνε στις απειλές αυτές, οι οποίες τις τελευταίες μέρες κλιμακώνονται. Θυμίζω ότι έγκαιρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι θέσει το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και χθες στα πλαίσια των παράλληλων εργασιών του ΕΛΚ, με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί είχαν κατά την άποψή μας επικοινωνιακή υπερβολή. Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση μόνο η ίδια κυβέρνηση μπορεί να μας το πει. Όμως μέχρι και σήμερα δεν είχε ενημερώσει επίσημα την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που μπορεί να εκληφθεί είτε ως θεσμική αμέλεια, αν το θέμα είναι σοβαρό, είτε ότι τελικά το θέμα δεν έχει, ακόμα τουλάχιστον, ιδιαίτερη κρισιμότητα. Αν ισχύει το πρώτο, τότε η κυβέρνηση έχει κάνει ένα θεσμικό ατόπημα που δεν επιτρέπεται στα εθνικά θέματα, που ο στόχος είναι ένα αρραγές και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε πράγματι η δημοσιότητα με την ακύρωση του προγράμματος του πρωθυπουργού και η όλη προβολή της σύγκλισης του ΚΥΣΕΑ είχαν επικοινωνιακούς προεκλογικούς σκοπούς, στοιχείο ανεπίτρεπτο για το κύρος του οργάνου.

Η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα είναι ιδιαίτερα προσεκτική και έχει πάντα γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Είναι αυτονόητο πως τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεν είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Για αυτό άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό έχει προτείνει να υπάρξει ένα μόνιμο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, ώστε η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας να έχει συνέχεια και να υπάρχει η απαραίτητη θεσμική μνήμη που κατοχυρώνει τη συνέχεια της πολιτικής, αλλά και το εξίσου απαραίτητο αρραγές εθνικό μέτωπο.

Βλέπουμε ότι η ΝΔ είναι κοντά στην αυτοδυναμία, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Θεωρείτε ότι είναι ένας στόχος εφικτός; 

Πιστεύω ότι είναι το πιθανότερο σενάριο σήμερα. Εκτός από τις δημοσκοπήσεις, έχουμε το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που προδικάζει την αυτοδυναμία μας. Χρειαζόμαστε την αυτοδυναμία, ώστε να έχουμε την ισχύ να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα τομών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα, ώστε η οικονομία μας να γίνει ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον και έτσι να αυξηθεί το ΑΕΠ και η ευημερία των πολιτών.

Σας ανησυχεί το ότι η κυβέρνηση δείχνει να σας αφήνει «νάρκες» όπως αποχωρεί, από τα δημοσιονομικά μέχρι τη ΔΕΗ; Θα μπορέσετε να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας υπό αυτές τις συνθήκες;

Η μεγαλύτερη νάρκη που αφήνει η σημερινή κυβέρνηση είναι ο κρατισμός που σταθερά υπηρέτησε τα τελευταία 4 χρόνια, ο οποίος είναι και η αιτία που η οικονομία δεν αναπτύσσεται. Πιστεύω ότι τον κρατισμό θα τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, άρα θα καταφέρουμε, μειώνοντας τους φόρους και τη γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις για να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και επιμέρους «νάρκες», που μια από αυτές, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, είναι η ΔΕΗ. Για όλες αυτές, έχουμε σχέδιο να τις αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα η ύπαρξή τους κάνει το έργο μας πιο δύσκολο, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε.

Θα καταφέρει η ΝΔ να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά της και κυρίως προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου; Γιατί το πόσα κόμματα θα είναι εντός Βουλής είναι μείζον για την αυτοδυναμία…

Προσωπικά δεν βλέπω διαρροές της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά. Το αντίθετο μάλιστα, βλέπω ανθρώπους που από θυμό και αγανάκτηση είχαν ψηφίσει στο παρελθόν λαϊκίστικα κόμματα, να στρέφονται τώρα προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση είναι πλέον σοβαρή. Συνειδητοποιούν ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από μία στιβαρή κυβέρνηση και για αυτό τελικά πιστεύω ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER