Υγεία

Νέα έρευνα: Αυξάνει το κρασί τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον η κατανάλωση έστω και ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού δεν είναι ό, τι πιο υγιεινό και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό που ασχολείται με θέματα αλκοολισμού Alcoholism: Clinical and Experimental Research και η επικεφαλής επιστήμονας ήταν δρα Σάρα Χαρτζ.

Στην έρευνα πήραν μέρος 400.000 άνθρωποι από 18 έως 85 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι το οποίο ίσως να ανατρέπει αυτό που μέχρις στιγμής ξέρουμε για την σωστή χρήση του αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα εμφανίζουν ότι η κατανάλωση ενός έως δύο μερίδων αλκοόλ τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα (ποσότητα που γενικά θεωρείται μη επιβλαβής ή και υγιεινή), αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20% σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα.

Αυτό έρχεται σε πλήρης αντίθεση με τα αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών οι οποίες είχαν υποστηρίξει πως η σωστή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει την καρδιά. Όμως σύμφωνα με αυτή την έρευνα αυτά τα οφέλη υπέρ-αντισταθμίζονται από μεγαλύτερους κινδύνους, όπως ο καρκίνος.

Όπως δήλωσε και η ίδια κ. Χαρτζ «Μερικές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι ένα με δύο ποτά τη μέρα δεν είναι κάτι κακό ή ότι μπορούν ακόμη και να κάνουν καλό στην υγεία. Όμως τώρα ξέρουμε ότι ακόμη και οι πιο ελαφριοί πότες έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας… μια αύξηση κινδύνου κατά 20% στην ηλικία των 75 ετών μεταφράζεται σε πολύ περισσότερους πρόωρους θανάτους από ό,τι στην ηλικία των 25».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ