Υγεία

Ο εθισμός των εφήβων στα social media εγκυμονεί κινδύνους

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας διεξήχθη σε 2.600 έφηβους, ηλικίας 15 – 16 ετών, από το 2014 έως το 2016. Τα ευρήματα αυτής ήταν ανησυχητικά διότι παρατηρήθηκε στους νέους το σύνδρομο «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής».

Ο όρος «διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητα» (ΔΕΠ-Υ) αναφέρεται σε παιδιά και ενήλικες, που αντιμετωπίζουν σοβαρές   δυσκολίες σε σημαντικούς τομείς της ζωής τους, όπως στις διαπροσωπικές σχέσεις, στο σχολείο, στην εργασία και στην οικογένεια, εξαιτίας υπερβολικής κινητικής δραστηριότητας και προβλημάτων στον έλεγχο της προσοχής και των παρορμήσεων.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας δεν είχαν καταστήσει σαφές το κόστος της εξάρτησης των νέων από τα social media και το θέμα έχει παραμείνει ανοιχτό.

Μια νέα έρευνα έρχεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για πρώτη φορά να προβληματίσει έντονα τους επιστήμονες. Στο Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα των ατόμων που πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής μπορεί να συνδέονται με την πολύωρη χρήση ψηφιακών μέσων.

Όπως ανέφερε χαρακτηρηστικά ο Αμερικανός ερευνητής Άνταμ Λέβενθαλ,  «οι σύγχρονοι χρήστες σύγχρονων ψηφιακών μέσων εξοικειώνονται με την ταχεία ανατροφοδότηση της πληροφορίας γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει την ανάπτυξη του ελέγχου των παλμών τους».

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη 14 δραστηριότητες, όπως η κοινωνική δικτύωση, η αποστολή μηνυμάτων, οι ηλεκτρονικές αγορές συνομιλία μέσω βίντεο μουσική και η ανάγνωση του περιεχομένου στο διαδίκτυο. Εν τέλει, από τους 114 φοιτητές που συμμετείχαν στις μισές από αυτές τις δραστηριότητες, το 9,5% εμφάνισε συμπτώματα του συνδρόμου. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 10,5% σε όσους ασχολούνταν και με τις 14 δραστηριότητες.

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ