Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία – Έτοιμος να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 ο Ραχόι

Σήμερα θα γίνει η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ισπανικής κυβέρνησης, με το Μαριάνο Ραχόι να έχει κάνει σαφές ότι προτίθεται να ανακοινώσει τα μέτρα για την αναστολή της πολιτικής αυτονομίας της Καταλονίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ισπανός πρωθυπουργός απειλεί ότι σήμερα θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος με τους Καταλανούς να ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις.

Προς το παρόν η Μαδρίτη δεν έχει διευκρινίσει ποια μέτρα θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας.

Πάντως, ήδη η ισπανική κυβέρνηση έχει αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της επαρχίας, ενώ αν ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 θα αναλάβει και τον έλεγχο της αστυνομίας.

Από τη μεριά της η καταλανική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι αν η Μαδρίτη ενεργοποιήσει το άρθρο 155, θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της.

«Η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με μία μη αποδεκτή απόπειρα απόσχισης». Αυτό δήλωσε από την πλευρά του ο βασιλιάς της χώρας Φίλιππος, αναφερόμενος στο ζήτημα της Καταλονίας.

«Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί», σημείωσε σε ομιλία του στο Οβιέδο, τονίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», παραπέμποντας εμμέσως στη δικτατορία του Φράνκο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa