Άμυνα - Διπλωματία

Σε ύψιστη ετοιμότητα από τα μεσάνυχτα οι Ένοπλες Δυνάμεις – Αναμένεται νέα τουρκική πρόκληση

Νέα κρίση εξελίσσεται στο νότιο Αιγαίο και στη περιοχή του Καστελόριζου, μετέδωσε το απόγευμα η ιστοσελίδα militaire.gr.

Oι Τούρκοι έχουν βγάλει από το Ακσάζ 14 πλοία τα οποία «απλώνονται» στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου-Καρπάθου. Ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων διαρκώς ενώ σε μονάδες των Δωδεκανήσων υπάρχουν ήδη ανακλήσεις αδειών. Στην Άγκυρα αναμένεται υπουργικό συμβούλιο.

Ακόμη, όπως μετέδωσε η σελίδα defencereview.gr, σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα είναι το Πολεμικό Ναυτικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες. Τα στελέχη του ΠΝ είναι σε ετοιμότητα απόπλου εντός δυο ωρών αφού εκτιμάται από πλευράς ΓΕΕΘΑ πως το Oruc Reis τις επόμενες ημέρες θα αποπλεύσει για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ήδη βρίσκεται εκτός του λιμανιού της Αττάλειας συνοδευόμενο από δυο πλοία υποστήριξης. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας σελίδας, υπάρχει έντονη κινητικότητα του τουρκικού ναυτικού. Τα ελληνικά πλοία είναι σε ετοιμότητα για άμεσο απόπλου εντός δυο ωρών.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της σελίδας defencereview.gr, είναι “πάνω από 20 τα τουρκικά πλοία που είναι αναπτυγμένα σε όλο το Αιγαίο και ο τουρκικός στόλος έχει παραταχθεί σε διάταξη μάχης σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα με το Πολεμικό Ναυτικό να αναπτύσσεται σε χρόνους ρεκόρ σε όλο το Αιγαίο. Η τουρκική κλιμάκωση είναι πασιφανής με τη κινητικότητα των τουρκικών πλοίων και αεροπορικών να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι γεγονός πως σε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οδηγούμαστε σε νέα ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση με την ανάπτυξη των δυο στόλων”.

Όπως μετέδωσε η σελίδα Armyvoice.gr έχουν ανακληθεί άδειες στα πληρώματα των Μονάδων επιφανείας και των υποβρυχίων, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και οι Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Στον Στρατό Ξηράς διατάχθηκε στα στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, να βρίσκονται σε ετοιμότητα ανάκλησης εφόσον απαιτηθεί, ενώ κατά πληροφορίες της ίδιας σελίδας, έχουν ήδη αρχίσει να φορτώνουν πυρομαχικά σε κρίσιμες μονάδες των συνόρων.

Το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πλοία, έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τους πομπούς εντοπισμού τους, ωστόσο, όπως μετέδωσε η σελίδα militaire.gr, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές “το Oruc Reis και η συνοδεία του, παραμένουν στην Αττάλεια”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν κίνηση των Τούρκων από αύριο, μετά από την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ερντογάν στην Άγκυρα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το Oruc Reis είναι πιθανό να αποπλεύσει συνοδευόμενο από μια “μικρή αρμάδα πολεμικών πλοίων” και να πλεύσει στην περιοχή της NAVTEX που είχε προκαλέσει την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ενημερωτικές σελίδες που παρακολουθούν στρατιωτικά και διπλωματικά γεγονότα, μετέδωσαν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι πάλι σε ύψιστη ετοιμότητα, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις περί εξόδου του τουρκικού πλοίου Oruc Reis στην περιοχή του Καστελόριζου.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa