Κοινωνία

Αφιέρωμα στον Observer η αυτοθυσία του Λοχία της Ρόδου

Ο λοχίας που με αυτοθυσία έσωσε 20 μετανάστες στο ναυάγιο που σημειώθηκε στη Ρόδο, ο Αντώνης Ντεληγιώργης με την γενναιότητά του, προκάλεσε τον θαυμασμό και στο εξωτερικό, καθώς έδωσε συνέντευξη στον Observer.

Ο στρατιωτικός αφηγήθηκε πώς από την καφετέρια όπου βρισκόταν,  βρέθηκε στη θάλασσα για να προσπαθεί να σώσει πρόσφυγες, όπως την 26χρονη Νεμπιγιάτ, η οποία για την γενναία πράξη του, έδωσε το όνομά του λοχία, στο παιδί που έφερε στον κόσμο.

«Το πλοίο διαλύθηκε σε λίγα λεπτά. ‘Έμοιαζε σα να ήταν φτιαγμένο από χαρτί. Τη στιγμή που άφησα την καφετέρια για να πάω κοντά, αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν ήδη εκεί. Είχε φτάσει η ακτοφυλακή, ένα Super Puma πετούσε από πάνω, ασθενοφόρα είχαν ήδη φτάσει, ενώ και ψαράδες είχαν συγκεντρωθεί με τα καΐκια τους. Χωρίς να το σκεφτώ δευτερόλεπτο, έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Έβγαλα τα ρούχα μου και έπεσα στο νερό.»

«Στην αρχή φορούσα τα παπούτσια μου, όμως σύντομα έπρεπε να τα βγάλω. Το νερό ήταν γεμάτο πετρέλαιο από τη βάρκα και τα βράχια ήταν ολισθηρά και κοφτερά. Κόπηκα άσχημα στα χέρια και στα πόδια μου, αλλά το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ εκείνη την ώρα ήταν να σώσω τους δύστυχους αυτούς ανθρώπους». τόνισε στη βρετανική εφημερίδα.

Μέσα από την προσπάθειά του, ο 34χρονος λοχίας, έβγαλε στην ακτή 20 από τους 93 πρόσφυγες ωστόσο μόνο μια συγκλονιστική εικόνα του έμεινε χαραγμένη στο μυαλό.

«Αυτό που θυμάμαι ήταν να κοιτάζω έναν άντρα γύρω στα 40 να πεθαίνει. Παρασυρόταν και χτυπιόταν, δεν μπορούσε να αναπνεύσει, πνιγόταν, αλλά ήταν αδύνατο να τον φτάσω…».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa