Πολιτική

Ασφαλιστικό: Αυτή είναι η πρόταση που «έβγαλε» στη γύρα ο Κατρούγκαλος

Ο χρόνος «τρέχει» για το Ασφαλιστικό και η κυβέρνηση σήμερα γνωστοποιεί την πρόταση της στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 18 Ιανουαρίου ξεκινάει ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους επικεφαλής των δανειστών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή δρομολογείται περί τις 20-25 Γενάρη και η ψήφισή του τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου.

Εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, πλαφόν στις κύριες συντάξεις

Σύμφωνα με τα «Νέα», η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις, ωστόσο:

Δεν αποκλείεται μείωση σε κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

Δεν αποκλείεται μείωση στις πολλαπλές συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει μειώσεις σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. Μάλιστα η μείωση στις υψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15%-20%.

Το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων κατά 30%.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν 15 έτη ασφάλισης και να ανέρχεται σε 384 ευρώ.

Πρόσθετες πηγές εσόδων

Οι πρόσθετες πηγές εσόδων που δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση αλλά θα παρουσιαστούν κατά τη διαπραγμάτευση αφορούν:

α) Έσοδα από το οικονομικό έγκλημα (ΦΠΑ, λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών).

β) Τα πρόστιμα από τις κλήσεις της Τροχαίας (έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις των συναρμόδιων υπουργείων).

γ) Την επιβολή ειδικού τέλους στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ή στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών (αναλυτικό ρεπορτάζ στο «ΘΕΜΑ» 25/12).

δ) Τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια, από τις συμβάσεις με το Δημόσιο και από τις αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή ένα μέρος των εσόδων θα διοχετεύεται στο ασφαλιστικό σύστημα ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθεί η κινητή και η ακίνητη περιουσία των Ταμείων, με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών τους. Σήμερα το ύψος τις κινητής περιουσίας εκτιμάται σε 17,5 δισ. ευρώ.

«Μαχαίρι» στις νέες συντάξεις

Μείωση κατά 15% στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους προβλέπει το 170 σελίδων νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο έχουν στα χέρια τους οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει:

-Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος

-Από 15 έως 18 χρόνια συντελεστή 0,92% για κάθε έτος

-Από 18 έως 21 χρόνια συντελεστή 1,04% για κάθε έτος

-Από 21 έως 24 συντελεστή 1,16% για κάθε έτος

Συναντήση Κατρούγκαλου με Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς και οι αντιδράσεις τους

Ο υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει από το πρωί διαδοχικές επαφές, αρχικά με τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι συναντήσεις ξεκίνησαν στις 11 με τον Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ ακολούθησε στις 12:00 η συνάντηση με τον Βασίλη Λεβέντη.

«Ο Τσίπρας το μόνο που ψάχνει είναι μια συναίνεση στο λάθος», τόνισε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη συνάντηση. «Εχουμε σαφείς θέσεις για το ασφαλιστικό, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε στη Βουλή», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε να συναντηθεί για το σχέδιο Κατρούγκαλου και με κείμενό του στο διαδίκτυο επιτίθεται στην κυβέρνηση για τα σημερινά ραντεβού. «Βρήκε, λοιπόν, η κυβέρνηση τη λύση για το ασφαλιστικό και αυτές τις ώρες την στέλνει – αν δεν την έχει στείλει ήδη – στην «τρόικα» για έγκριση. Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υπουργός ενημερώνει τους αρχηγούς αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (!) για την πρόταση της κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι οι συναντήσεις του κ.Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους. Καμία συζήτηση, καμία αλλαγή, καμία διόρθωση δεν μπορεί να γίνει επί των προτάσεών τους. Μόνο χειραψίες, αλληλοκατανόηση και κρύα χαμόγελα. Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω», αναφέρει. Ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος αρνήθηκε να συναντηθεί με τον υπ. Εργασίας, σημειώνει ότι «το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων της κυβέρνησης. Δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες με την κυβέρνηση, ούτε προφανώς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα. Δεν θα μετέχουμε, λοιπόν, σε συναντήσεις «έτσι χωρίς πρόγραμμα» επειδή οι τύποι το επιβάλλουν. Ήμασταν και είμαστε παρόντες για τα σημαντικά. Να συνεννοηθούμε πως θα σωθεί η χώρα. Όχι να συνεννοηθούμε πως θα είναι το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας του πολιτικού συστήματος. Στα θεάματα, λοιπόν, και στις παράτες να μην μας υπολογίζουν».

Αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, σχολιάζοντας το κείμενο για το νέο Ασφαλιστικό που του παρέδωσε σήμερα ο υπ. Εργασίας, στάθηκε στα νέα πλαφόν που θεσπίζονται για το ύψος των συντάξεων και όπως αποκάλυψε είναι 2.200 ευρώ για την κύρια σύνταξη και 3.000 για τις πολλαπλές συντάξεις.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και αρκετοί συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά. Δεν θέλει να αγγίξει τους βολεμένους. Με τον τρόπο που προχωρούν θα καταρρεύσουν. Τρώνε χρόνο».

Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το Ασφαλιστικό, ακόμα και αν επιμένει η κυβέρνηση πρόκειται για μονόπλευρο φλερτ». Την ίδια ώρα επανέφερε το αίτημα του για οικουμενική κυβέρνηση».

Ακολούθησαν οι συναντήσεις με Δημήτρη Κουτσούμπα και Φώφη Γεννηματά, ενώ το απόγευμα, στις 6, ο υπ. Εργασίας θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa