Οικονομία

Διάψευση της Κομισιόν για το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων μέχρι 100.000

Κομισιόν

Τον ισχυρισμό του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή διέψευσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Χοακίν Αλμούνια

Διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιτραπεί από την ΕΕ «κούρεμα» των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ ο εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, μέσω του εκπροσώπου Τύπο του, Αντουάν Κολομπανί.

Με την ανακοίνωση αυτή, απαντάται ο ισχυρισμός του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει στον Αλμούνια, άφηνε να εννοηθεί ότι η Κομισιόν με την απάντησή της αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Κολομπανί εξέδωσε λοιπόν επίσημη δήλωση στην οποία αναφέρει ότι «όπως ξεκάθαρα φαίνεται από την απάντηση του κ. Αλμούνια στην ερώτηση του ευρωβουλευτή, οι Ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις τραπεζών δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων. Οι καταθέσεις, τόσο οι ασφαλισμένες, όσο και οι ανασφάλιστες εξαιρούνται σήμερα από τον επιμερισμό των βαρών που πρέπει να έχει γίνει, προτού οι τράπεζες ζητήσουν κρατική ενίσχυση. Οι σημερινοί κανόνες κρατικών ενισχύσεων αναφέρονται αποκλειστικά στον επιμερισμό βαρών στους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης.

Αναφορικά δε με τις ασφαλισμένες καταθέσεις, οφείλω να αναφέρω ότι η «κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των τραπεζών» (BRRD) ρητά αναφέρει ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που καλύπτονται από τα ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων (DGS), εξαιρούνται από τις διασώσεις με ίδια μέσα (bail-in, άρθρο 38). Οπότε, οι καταθέτες με τέτοια ποσά ποτέ δεν θα χρειαστεί να υποστούν απώλειες. Αντιθέτως, οι απώλειες θα καλυφθούν από τα Ταμεία Εγγυοδοσίας – έως του ποσού της κάλυψης (Άρθρο 99). Μάλιστα, έως ότου τεθεί σε ισχύ is η οδηγία BRR είναι αδύνατον να πληγούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της υφιστάμενης οδηγίας DGS, με την οποία προστατεύονται όλες οι καταθέσεις έως 100.000 σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε (Αρθρο 7 της Οδηγίας DGS)».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa