Κοινωνία

«Στις ελληνικές φυλακές δεν υπάρχουν δικαιώματα ή ασφάλεια – Επικρατεί η λογική της εκδίκησης»

ελληνικες φυλακες

Στη φυλακή επικρατεί πλέον η λογική της εκδίκησης καθώς απειλείται η ασφάλεια και τα δικαιώματα των κρατουμένων, σύμφωνα με την «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (ΕΕΔΑ). Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η ανάγκη ευρύτερων αλλαγών στις ελληνικές φυλακές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «Φυλακές: Ούτε ασφάλεια, ούτε δικαιώματα», η ΕΕΔΑ αναφέρθηκε  στο βασανισμό και το θάνατο κρατουμένου από κρατικά όργανα, κάτι που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ήρθε ως «επιβολή ποινής» για τη βίαιη δολοφονία σωφρονιστικού υπαλλήλου.

Τα γεγονότα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο φορέα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι ήδη, στις ελληνικές φυλακές, δεν υπάρχουν ούτε δικαιώματα ούτε το σύστοιχό τους, δηλαδή η ασφάλεια.

«Η φυλακή εξαθλιώνει ή/και εξαγριώνει τόσο τους κρατούμενους όσο και τους φύλακές τους» τονίζει η οργάνωση και προσθέτει ότι η επίταση αυτών των συνεπειών δια των φυλακών ασφαλείας συνιστά μια οριστική μετάβαση από το μοντέλο του σωφρονισμού στο μοντέλο της απόλυτης εξάλειψης, αν όχι μιας ακραίας εκδικητικής λογικής.

Ακόμη αναφέρει ότι οι ελληνικές φυλακές εδώ και καιρό αποτελούν ένα ιδιότυπο πείραμα: αποτυπώνουν τη σταθερή και αμετακίνητη πρακτική της Πολιτείας να διατηρεί ένα χώρο πέρα και έξω από κάθε έννοια δικαιώματος και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Τέλος η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογράμμισε ότι έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να αλλάξει το παράδειγμα των φυλακών προς μία κατεύθυνση διεύρυνσης των δικαιωμάτων των κρατουμένων, επέκτασης του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης, περιορισμού του εξαιρετικά επαχθούς μέτρου της προσωρινής κράτησης και βεβαίως ουσιαστικής αποσυμφόρησης των φυλακών.

Όλα αυτά «όχι μέσα από προσωρινά και ευκαιριακά μέτρα που κάνουν το κράτος να μοιάζει με μεγαλόψυχο ηγεμόνα, αλλά με έναν εξορθολογισμό του πλαισίου ποινών, κατάργηση αδικημάτων ελάσσονος απαξίας, κ.ο.κ» καταλήγει.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι: Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αντ. Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ εκ μέρους του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μάλλιος, Δ.Ν. δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αφροδίτη Μπαμπάση εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Την εκδήλωση συντόνισε η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa