Περιβάλλον

Γαλαξίας 5 φορές μεγαλύτερος από τον δικό μας βρήκε το Galex

speiroeidis-galaxiasΑπο διεθνή επιστημονική ομάδα που ανέλαβε πρόσφατα την ανάλυση δεδομένων του τηλεσκοπίου υπεριώδους ακτινοβολίας Galex, τυχαία ανακάλυψε έναν σπειροειδή γαλαξία, τον μεγαλύτερο εντός των ορατών σημείων του σύμπαντος.

Η αναζήτηση της συγκεκριμένης ομάδας ήταν υλικό σχετικά με την γέννεση αστεριών στην περιοχή NGC 6872, αλλά παρατήρησαν ένα αχανές υπεριώδες φώς από νεαρά άστρα, τα οποία υποδήλωναν την ύπαρξη ενός γαλαξία 5 φορές μεγαλύτερο από τον δικό μας.

Ο γαλαξιακός δίσκος του βρίσκεται στον αστερισμό Πάβο, σε απόσταση από την Γή 212 εκατομμύρια έτη φωτός ενώ εκτείνεται σε περισσότερα από 522.000 έτη φωτός.

Σύμφωνα με όσα γράφει το defencenet.gr, δίπλα του ακριβώς βρίσκεται ο γαλαξίας IC 4970, ο οποίος φαίνεται μάλιστα να έχει συγκρουστεί σχετικά πρόσφατα από αστρονομικής απόψεως με τον NGC 6872.

«Δεν αναζητούσα έναν τεράστιο γαλαξία», δήλωσε το μέλος της επιστημονικής ομάδας που ανακάλυψε τον NGC 6872 και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, Ραφαέλ Εουφράσιο.

«Ηταν ένα απροσδόκητο δώρο», παραδέχτηκε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, η επιστημονική ομάδα εξέτασε εκ νέου τη συγκεκριμένη περιοχή του σύμπαντος διαπιστώνοντας ότι πράγματι στα άκρα του γιγαντιαίου σπειροειδούς γαλαξία βρίσκονταν νεαρά άστρα, ενώ εκείνα κοντά στην περιοχή του κέντρου του ήταν σαφώς γηραιότερα.

«Γνωρίζαμε ότι εκεί βρίσκεται ένας μεγάλος γαλαξίας, δεν ξέραμε ωστόσο πόσο πραγματικά μεγάλος ήταν», συνέχισε ο δρ Εουφράσιο.

«Στην πραγματικότητα βλέπουμε ένα παράδειγμα δύο γαλαξιών, του IC 4970 και του NGC 6872, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», κατέληξε.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το τηλεσκόπιο Galex σταμάτησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2012 ύστερα από εννέα χρόνια εργασίας.

πηγή: defencenet.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa