Κόσμος

To Κόσοβο δεν είναι κράτος!

Milos Zeman

Μπορεί το Κόσοβο να τυγχάνει της πολιτικής αναγνώρισης μεγάλου αριθμού κρατών, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει και μια μερίδα που ακόμα και σήμερα θεωρεί λάθος την ανεξαρτητοποίησή του.

Το ποιο πρόσφατο παράδειγμα, προέρχεται από τον πρόεδρο της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν. Ίσως για πρώτη φορά ηγέτης χώρας πλην της Σερβίας, τονίζει σε έντονο ύφος ότι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου και απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί ότι ήταν λάθος η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την χώρα του, είπε ότι δεν πρόκειται ποτέ να στείλει πρέσβη στην χώρα αυτή. Μάλιστα, ο Τσέχος ηγέτης, κατέθεσε ότι ο σημερινός πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι είναι ένας κοινός εγκληματίας.

Μετά από την αποκαλυπτική συνέντευξη του Ζέμαν, όλα δείχνουν ότι η ηγεσία του Βελιγραδίου χτίζει συμμαχίες που μπορεί να βοηθήσουν, τον απώτερο σκοπό της, για ένα Κόσσοβο που δεν θα έχει καθολική αναγνώριση αλλά το στάτους κβο θα παραμένει μετέωρο.

Προκλήσεις

Τα γεγονότα στον αγώνα Σερβίας Αλβανίας όπου σημειώθηκαν προκλήσεις από την Αλβανική πλευρά με τις ευλογίες των Τιράνων, ίσως να έχουν θέσει το ερώτημα του κατά πόσο το Κόσοβο πρώτον αποτελεί μια δίκαιη λύση για τα Βαλκάνια και φυσικά το αν κυβερνάται από έντιμους πολιτικούς και όχι υπερεθνικιστές.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ονόματα Αλβανών και Κοσοβάρων αξιωματούχων σε πλήρη σύμπλευση, έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις με παράνομες δραστηριότητες από εμπόριο ναρκωτικών μέχρι λευκής σαρκός.

Με την αλυτρωτική συμπεριφορά που βγάζει προς τα έξω και τον «γεωπολιτικό τσαμπουκά» που στηρίζει σε πλάτες άλλων, η αξιοπιστία του νέου Αλβανικού μορφώματος δοκιμάζεται σοβαρά, με τον πρόεδρο της Τσεχίας να αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση για την Πρίστινα ότι δεν έχει παντού φίλους.

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa