Άρθρα Συνεντεύξεις

«Η Χίλαρι θα είναι φίλη της Ελλάδας»

Συνέντευξη στους ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ – ΕΥΗ ΚΟΛΙΟΥ

Ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο Έλληνας πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, πρόεδρος του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος και στέλεχος για δεκαετίες του ελληνοαμερικανικού λόμπι, ήταν ο… 11ος Σέρβος στην περίφημη συμφωνία του Ντέιτον και από αυτούς που κατήγγειλαν έντονα τη νατοϊκή επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν δίπλα – δίπλα με τον Μιλόσεβιτς και ακόμα και σήμερα πιστεύει ότι οι Αμερικανοί έκαναν τραγικό σφάλμα παρασυρόμενοι από την εκδικητική διάθεση των Γερμανών κατά των Σέρβων. Ο λόγος για τον Κρις Σπύρου.
«Αυτά είναι γραμμένα στο νέο μου βιβλίο που έχει τίτλο ‘‘Ο 11ος Σέρβος’’ και όταν κυκλοφορήσει θα μάθουν τα παρασκήνια του μεγάλου λάθους της Δύσης στη Γιουγκοσλαβία» μας είπε στη διάρκεια μιας συζήτησης με θέμα τη νέα προσπάθεια να γίνει η Χίλαρι Κλίντον η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Της νέας προσπάθειας ηγείται ο κ. Σπύρου, πρόεδρος σήμερα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η προσπάθεια θα αρχίσει από την πολιτεία που πάντα κάνει πρώτη προκριματικές εκλογές για τα εσωκομματικά χρίσματα και αυτή είναι η Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, της οποίας ηγήθηκε για χρόνια ο κ. Σπύρου. Στη συζήτηση επέμενε ότι και η Μέκκα του καπιταλισμού, οι ΗΠΑ, έχουν Αριστερά και αυτή είναι το Δημοκρατικό Κόμμα.

Κύριε πρόεδρε, η Χίλαρι Κλίντον θα είναι υποψήφια πρόεδρος της Αμερικής;
Εγώ έχω επίσημα ανακοινώσει στην Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, όπου γίνεται η πρώτη προκριματική εκλογή, στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, την προώθηση της Χίλαρι Κλίντον για την Προεδρία των ΗΠΑ το 2016. Είναι η αρχή μίας ομάδας ανθρώπων, η οποία θα αυξηθεί σημαντικά, να την πείσουμε να βάλει υποψηφιότητα το 2016 και να μπορέσουμε να έχουμε τη δύναμη να εξασφαλίσουμε την εκλογή της στην πρώτη προκριματική εκλογή που γίνεται στο Νιου Χάμσαϊρ.

Γιατί λέτε να την πείσετε; Δεν έχει αποφασίσει η ίδια αν θέλει να είναι υποψήφια πρόεδρος ή για να πειστεί πρέπει να φανεί, να αποδείξετε, ότι ο κόσμος τη θέλει και την επιλέγει;
Αν και είμαστε φίλοι με Χίλαρι, δεν τη ρώτησα. Εμείς θέλουμε να της πούμε ότι έχει σημαντική υποστήριξη στην Πολιτεία μας που γίνεται η πρώτη προκριματική εκλογή, εκεί που έγινε η μεγάλη μάχη με τον Ομπάμα, και να πείσουμε άλλους να μη βάλουν υποψηφιότητα κατά της Χίλαρι το 2016. Οπότε, θα ζητήσουμε και από άλλους παγκοσμίως και από όλη την Αμερική να γίνουν μέλη της επιτροπής αυτής, οι οποίοι θα είναι φίλοι της Χίλαρι, που θα την προτείνουν να γίνει υποψήφια πρόεδρος για τις εκλογές του 2016. Αυτή είναι η θέλησή μας. Να είναι μία απλή προσπάθεια ψηφοφόρων και πολιτών και νέων ανθρώπων. Θέλω να οργανώσουμε, και θα οργανώσουμε, ιδιαίτερα νέες κοπέλες, νέα κορίτσια, που θα μπορέσουν να ψηφίσουν το 2016, να στείλουν στη Χίλαρι μηνύματα να βάλει υποψηφιότητα για να έχουμε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της Αμερικής. Να εκλέξουν μία γυναίκα από τις τάξεις των Δημοκρατικών να κάνει καλύτερα τα πράγματα ακόμη και από τους άντρες. Ξέρουμε ότι οι άντρες, και ιδιαίτερα οι ρεπουμπλικάνοι άντρες, τα έχουν κάνει μούσκεμα στην Αμερική όλα αυτά τα χρόνια.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει δηλώσει στο παρελθόν, όταν βρισκόταν υπό κατηγορία ή σε επίθεση από τους αντιπάλους του ρεπουμπλικάνους, ότι η οικογένεια Κλίντον χτυπιέται από ακροδεξιά κέντρα της Αμερικής και της παγκόσμιας κοινότητας, γιατί έχει αριστερή νοοτροπία, αριστερό προφίλ και αριστερό πρόγραμμα. Πόσο ρεαλιστικό είναι να λέει κανείς στην Αμερική, που θεωρείται η κοιτίδα, η Μέκκα του καπιταλισμού, ότι μπορεί να εφαρμοστεί ή ότι εφαρμόζεται αριστερό πρόγραμμα; Έχει πράγματι περιεχόμενο αυτό ή έχει άλλο νόημα να λέει κανείς στην Αμερική για Αριστερά και άλλο νόημα να λέει στην Ευρώπη για Αριστερά;
Δεν ξέρω πώς είναι η Ευρώπη στα Αριστερά, ξέρω πώς είναι η Αμερική στα Δεξιά και στα Αριστερά, γιατί εγώ είμαι στα Αριστερά. Θεωρώ τον εαυτό μου προοδευτικό και δημοκράτη όπως είναι και ο Κλίντον, όπως είναι και ο Μπαράκ Ομπάμα. Εμείς πιστεύουμε στην ανθρωπιά, πιστεύουμε στην ισότητα, πιστεύουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ειρήνη. Επομένως, η Χίλαρι δεν ήθελε να κάνει τη σύγκριση με τον Τρότσκι ή τον Χέλμουτ Κολ, ήθελε να κάνει τη σύγκριση με τον Κένεντι, τον οποίο ο Τύπος στην Αμερική, και ιδιαίτερα στην Πολιτεία μου, τον «βαφτίζει» αριστερό, όπως και εμένα. Δεν ξέρω τι θα πει «είμαστε αριστερά από το κέντρο». Δεν είμαστε από αυτούς οι οποίοι πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα πρέπει να έχουν μόνο ένα φτερό δεξιό. Μας ξεχωρίζουν εμάς του δημοκράτες και έχω εκλεγεί στην πιο δύσκολη Πολιτεία της Αμερικής. Η Πολιτεία ήταν ακροδεξιά, ήξερα πολύ καλά, αν ήθελα να είμαι ακροδεξιός, να γίνω ρεπουμπλικάνος και να μου κάνουν αγάλματα. Εγώ ήθελα να είμαι δημοκράτης, γιατί έχω την άποψη ότι οι δημοκράτες πιστεύουν αυτά τα οποία πρέπει να κάνει κάποιος στην κυβέρνηση ή κάποιος στα κοινά. Να ενδιαφέρεται για τους φτωχούς, να ενδιαφέρεται γι’ αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν κάτι χωρίς τη βοήθεια του κράτους, να θέλει την ισότητα, τη δικαιοσύνη και να τα πιστεύει όλα αυτά. Νομίζω ότι εκεί κινείται πολιτικά και η Χίλαρι και γι’ αυτό τη στηρίζω.

Για τον έξω κόσμο, για τον εκτός Αμερικής, έχει πρακτική αξία το να είναι κάποιος που λέγεται «αριστερός Αμερικανός πρόεδρος» από κάποιον που λέγεται «δεξιός»;
Νομίζω ότι αν κοιτάξεις τη δημοτικότητα του Μπιλ Κλίντον στο εξωτερικό και τη συγκρίνεις με αυτήν του Τζορτζ Μπους, θα καταλάβεις αμέσως. Το ίδιο συμβαίνει αν βάλεις τον Μπαράκ Ομπάμα με τον Τζορτζ Μπους ή τον Ρόναλ Ρέγκαν και θα δεις τη διαφορά. Αν βάλεις τη δημοτικότητα της Χίλαρι Κλίντον ως υπουργού Εξωτερικών με την Κοντολίζα Ράις, παραδείγματος χάριν, θα βρεις 30 πόντους διαφορά υπέρ της Χίλαρι. Επομένως, νομίζω ότι αν το κάνεις αυτό παγκοσμίως, και εδώ στη γενέτειρα, στην Ελλάδα, θα βρεις το ίδιο πράγμα. Η δημοτικότητα της Χίλαρι Κλίντον, η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα βασίζεται στον ρόλο τους, σε αυτά τα οποία πιστεύουν και σε αυτά που ασκούν.

Οι Έλληνες έχουν να περιμένουν κάτι καλύτερο από τη Χίλαρι Κλίντον σε σχέση με άλλα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος; Έχει πιο φιλελληνική στάση από άλλους στο εσωτερικό του κόμματος και από τους ρεπουμπλικάνους;
Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλοι πιο φιλέλληνες από τον Μπιλ Κλίντον και τη Χίλαρι, αλλά ξέρω ότι αυτοί είναι πολύ φιλέλληνες. Νομίζω ότι η ομιλία του προέδρου Κλίντον, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα –και ήμουν μαζί του όταν ήρθε εδώ– τα λέει όλα. Δεν νομίζω να υπήρχε άλλος πρόεδρος της Αμερικής, ή αν θα υπάρξει, που θα ερχόταν στην Ελλάδα και θα έλεγε «όλοι είμαστε Έλληνες». Έλεγε, λοιπόν, ότι «όλοι είμαστε Έλληνες» σε τι; Στο φιλότιμο, στην καλοσύνη, στη σοφία, σε όλα αυτά που κάνουν τον Έλληνα. Δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη τις σημερινές καταστάσεις για να βάλουμε τον Έλληνα στη ζυγαριά της λογικής, αλλά την ιστορία και τη συνολική του συνεισφορά. Επομένως, νομίζω ότι η Χίλαρι τα ξέρει τα πράγματα πάρα πολύ καλά. Θυμάμαι τη συζήτηση που έκανα με τον πρόεδρο Κλίντον, όταν είχε επισκεφθεί η Χίλαρι την Ακρόπολη. Ο Κλίντον μου είπε, όταν ήθελε να επισκεφθεί την Ακρόπολη, ότι η Τσέλσι και η Χίλαρι του εξήγησαν ότι εκεί είδαν τον πολιτισμό της ανθρωπότητας και οι άνθρωποι που τους μίλησαν τους εξήγησαν την ιστορία, ποιοι περπατήσανε εκεί, ποιοι διδάξανε εκεί, ποιοι μιλήσανε εκεί και ποιοι κυβερνήσανε την Αθήνα. Τους έχει επηρεάσει πάρα πολύ αυτό. Και πέραν αυτού υπάρχει και μία φιλία με τον Στεφανόπουλο και με εμένα. Όταν μεγάλωνε ορφανό παιδί ο Μπιλ, το επίθετό του δεν ήταν Κλίντον, είναι του πατριού του το όνομα αυτό. Λεγόταν Μπλάι και ζούσε απέναντί του Έλληνας. Πήγαινε κάθε μέρα στο ελληνικό σπίτι, γιατί δεν είχαν να φάνε, όπου έτρωγε ελληνικό φαγητό. Επομένως, έχει πολύ ωραίο συναίσθημα για τους Έλληνες. Επίσης, και η μητέρα τού Τζον Μποτέστα, που ήταν διευθυντής του Λευκού Οίκου, είναι από το Λεωνίδιο Αρκαδίας, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι και την ομιλία που έκανε εδώ την έγραψε Ελληνοαμερικανός.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa