Περιφέρειες - Δήμοι

Κ. Αγοραστός: Η κυβέρνηση πλήττει την τοπική αυτοδιοίκηση

Ζήτημα συνταγματικότητας θέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός αναφορικά με τη νομοθετική πρόταση που κατατέθηκε και προβλέπει τη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στις περιφέρειες της χώρας, που υπάγονται σε κάθε περιφερειάρχη.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η ΕΝΠΕ, αναφέρει ότι οι διοικητικοί και αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς, αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμοδίου για το διορισμό οργάνου.

Οι διοικητικοί και αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς των περιφερειών τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών, των οποίων προΐστανται, ενώ επιλέγονται αποκλειστικά από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Επίσης οι πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, υποδιοικητές, και οι εν γένει επικεφαλής των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), των οποίων η επιλογή ανήκει στους Περιφερειάρχες όπως και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) των ΟΤΑ β΄ βαθμού, θα επιλέγονται αποκλειστικά από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Κώστας Αγοραστός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να πλήξει τον υγιή και αποτελεσματικό θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ένα θεσμό που αν και μετρά μόλις έξι χρόνια ζωής, έχει δώσει απόλυτα πετυχημένα δείγματα γραφής στην κοινωνία, της οποίας αποτελεί ουσιαστικό στήριγμα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, και ταυτόχρονα αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην πατρίδα μας. Θεωρούμε αδιανόητο ότι η κυβέρνηση φέρνει μια ρύθμιση, η οποία το μόνο που κάνει είναι να γραφειοκρατικοποιεί την δυναμική της δημοκρατίας. Θεωρούμε αδιανόητο η κυβέρνηση να εμμείνει σε μια ρύθμιση που αποσκοπεί στη χειραγώγηση, τον έλεγχο και, σε τελική ανάλυση, την κατάργηση της Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa