Λιγοστές είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στις αρχές και αφορούν εξαφανισμένα προσφυγόπουλα. Σύμφωνα με στοιχεία Europol τα παιδία που αγνοούνται ανέρχονται σε 10.000, ενώ μόνο φέτος στη Γερμανία υπολογίζεται ότι εξαφανίστηκαν 8.000 ασυνόδευτα παιδιά.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη πληροφόρησης για τα εξαφανισμένα παιδιά, αλλά και η αύξηση ευαισθητοποίησης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.Στην αρχή, οι διακινητές έφερναν τα παιδιά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια τα εκμεταλλεύονταν διάφορα κυκλώματα. Τώρα όμως, είναι οι ίδιοι οι διακινητές που τα παίρνουν από τις χώρες τους και τα εκμεταλλεύονται», επισήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe), Ντελφίν Μόραλις, η οποία,  βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο δράσεων συνεργασίας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Διεθνές Δίκτυο Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά (Child Helpline International).

Ανέφερε, ότι έχει αλλάξει πλέον και ο τρόπος διακίνησης και εκμετάλλευσης των προσφυγόπουλων, από διάφορα κυκλώματα εμπορίας ανήλικων παιδιών.

Ενδεικτικό του φόβου αλλά και του ελλείμματος ενημέρωσης για τις εξαφανίσεις παιδιών είναι το γεγονός ότι, » Το Χαμόγελο του Παιδιού» από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2016, διαχειρίστηκε συνολικά 59 κλήσεις. Μόνο 8 αφορούσαν εξαφανίσεις και άλλες 10 ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι τελικά επέστρεψαν στα camps και στις οικογένειες τους ή μεταφέρθηκαν σε ξενώνες με απόφαση εισαγγελέα.

Σήμερα, σε σπίτια του Οργανισμού μεγαλώνουν 10 παιδιά ενώ άλλα 22 βρήκαν την οικογένεια τους σε Αγγλία, Νορβηγία, Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, Βέλγιο και Ολλανδία.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»δωρίζει καθημερινά, σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, φάρμακα και είδη βρεφικής φροντίδας, στηρίζει παιδιά με προβλήματα υγείας και στα νοσοκομεία, διοργανώνει προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και υποστηρίζει 15.000 παιδιά πρόσφυγες και 950 ενήλικες.

Σχολιάστε ...