Μαρς

«Μας έκοψαν ακόμα και το γάλα»

Τεχνικοί

Εδώ και δυόμισι χρόνια, όπως καταγγέλλουν, περιμένουν να τους χορηγηθεί το προβλεπόμενο από τον νόμο  γάλα, αποκαλούμενο «συνθηματικά» και ως «ανθυγιεινό» όχι γιατί είναι ανθυγιεινό το ίδιο, αλλά γιατί δίδεται στους εργαζόμενους που εκτελούν ανθυγιεινές εργασίες.

Πλην όμως, όπως λένε, αναμένουν αδίκως. Γι’ αυτό, καθώς ο κόμπος έφτασε στο χτένι, απευθύνθηκαν στους αρχηγούς,  Α/ΓΕΕΘΑ,  Α/ΓΕΣ,  Α/ΓΕΝ και  Α/ΓΕΑ για να δώσουν λύση.

Ο λόγος για τους εργαζόμενους των τεχνικών κλάδων του ΥΠΕΘΑ, που μέσω του συνδικαλιστικού τους φορέα, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τεχνικών Κλάδων Εργαζομένων  ΥΠΕΘΑ, διεκδικούν την παροχή γάλακτος στους υπαλλήλους που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες, με βάση τον Γενικό Κανονισμό Τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΦΕΚ 294 Β/17-02-2009).

Η συγκεκριμένη παροχή έχει να κάνει με «γάλα συμπυκνωμένο (εβαπορέ) 205 γρ. ή 410 γρ. παρασκευασμένο υπό μορφή ροφήματος ή νωπό ½ λίτρο (συσκευασία εμπορίου) και μόνο τις ημέρες απασχόλησής τους.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι χορηγήσεις γάλακτος σε πολιτικό προσωπικό ρυθμίζονται με συλλογικές συμβάσεις ή διοικητικές αποφάσεις, θα εφαρμόζονται τα καθοριζόμενα σ’ αυτές».

Όπως δε σημειώνουν, για να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο το αίτημά τους να εφαρμοστούν τα νόμιμα, «η χορήγηση γάλακτος θεσμοθετήθηκε λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει όταν καταναλώνεται πριν και μετά από τις ανθυγιεινές εργασίες, που παρέχουν οι τεχνικοί υπάλληλοι σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας, να θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό και ταυτόχρονα τον βοηθά να αποβάλει μεγάλη ομάδα βλαβερών για την υγεία του παθογόνων στοιχείων».

Το πρόβλημα, μάλιστα, με τη μη εφαρμογή της νομοθετημένης παροχής γάλακτος δεν σταματάει στα στενά όρια του ΥΠΕΘΑ, αλλά –όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι– ανάλογο θέμα υπήρχε και στους δήμους. Ωστόσο η κατάσταση ομαλοποιείται με  νομοθετική πρωτοβουλία του  Αργύρη Ντινόπουλου στο άρθρο 31 παρ. 3 ν. 4258/2014, που τακτοποιεί ακόμη και την εκκρεμότητα των παρελθόντων ετών για τη χορήγηση γάλακτος στους ΟΤΑ.

Κώστας Αττίας

*Από το ένθετο  ΜΑΡΣ που κυκλοφόρησε με την  εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 06/12/2014.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa