Κόσμος

Ντιτρόιτ: διακοπή της υδροδότηση σε χιλιάδες άπορους κατοίκους

Detroit

Εμπειρογνώμονες του Ο.Η.Ε. κατηγόρησαν σήμερα τη δημοτική αρχή του Ντιτρόιτ των Η.Π.Α. ότι διακόπτοντας την υδροδότηση σε χιλιάδες κατοίκους που δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπολογίζεται πως η δημοτική αρχή της πόλης κόβει το νερό σε περίπου 3000 καταναλωτές κάθε εβδομάδα και 30.000 νοικοκυριά ενδέχεται να έχουν την ίδια μοίρα τους επόμενους μήνες. «Το να διακόπτεται η υδροδότηση, επειδή δε μπορούν να πληρώσουν επειδή δεν έχουν τα μέσα για αυτό, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος του ανθρώπου στην πρόσβαση στο νερό και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και ζήτησαν «την άμεση επανασύνδεση» στο δίκτυο διανομής των νοικοκυριών που επλήγησαν.

Υπενθυμίζεται πως το Ντιτρόιτ -η άλλοτε κραταιά «πρωτεύουσα» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας – έχει κηρύξει πτώχευση από τον Ιούλιο, καθώς η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην αγορά ακινήτων σε συνδυασμό με την ύφεση επέφεραν γερό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο νερό να μην προσφέρεται σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες θα μπορούσε να γίνει κατανοητή η διακοπή της υδροδότησης στην περίπτωση που κάποιος αρνείται να πληρώσει αν και έχει τα μέσα, όχι όμως στο Ντιτρόιτ που πλήττεται από την ανεργία και η φτώχεια είναι πιο διαδεδομένη όσο ποτέ. «Όταν υπάρχει μια πραγματική αδυναμία πληρωμής, τα ανθρώπινα δικαιώματα απαγορεύουν πολύ απλά να κόψεις» το νερό, επισήμανε η Καταρίνα ντε Αλμπουκέρκι, μία ειδική των Ηνωμένων Εθνών για θέματα πρόσβασης στο νερό και υποδομών υγείας.

Η Λεϊλάνι Φάρχα, ειδική σε θέματα στέγασης, από την πλευρά της υπογράμμισε τις δραματικές και απρόβλεπτες επιπτώσεις της διακοπής της υδροδότησης. Τα παιδιά απομακρύνονται από τις οικογένειές τους από τις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς η κατοικία τους δε διαθέτει τρεχούμενο νερό και οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανθυγιεινές. «Εάν οι διακοπές στην υδροδότηση πλήττουν κυρίως τον πληθυσμό των μαύρων Αμερικανών, θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι συνιστούν διάκριση και αντίκεινται σε συνθήκες που έχουν επικυρώσει οι ΗΠΑ», προσέθεσε η ίδια.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa