Κόσμος

Όσλο: Συνέδριο για την ενιαία τιμή του βιβλίου

Βιβλία

Το κλειδί για τη συμμετοχή των πολιτών στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή αποτελεί το βιβλίο.

Στον τομέα του βιβλίου μπορεί κανείς να δει την ευρωπαϊκή πολιτιστική ποικιλομορφία σε όλο της το μεγαλείο: 150.000 συγγραφείς, πολλά διαφορετικά είδη γραπτού λόγου, 40 γλώσσες, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο νέοι τίτλοι ανά έτος, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία ή άλλα επαγγέλματα σχετιζόμενα με το βιβλίο.

Βιβλία

Όμως για να εξακολουθήσει να ανθεί, είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί ένα σταθερό, αξιόπιστο περιβάλλον που στηρίζεται από θετικές πολιτικές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων του λόγου ως τη φορολογική μεταχείριση και από τα θέματα ανταγωνισμού μέχρι το Διαδίκτυο.

Ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα του βιβλίου και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημιουργικών διαδικασιών που αποτελούν το υπόβαθρο της πολιτιστικής αυτής παραγωγής. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η ενιαία τιμή του βιβλίου είναι ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενιαίας τιμής του βιβλίου ως εργαλείο πολιτικής, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) είχε επί σειρά ετών επαφές με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς  για το βιβλίο ως πολιτιστικό και οικονομικό αγαθό.

Ωστόσο, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και εξαιρετικά φλέγον, έπειτα από τις πρόσφατες αλλαγές της σχετικής νομοθεσίας και των ραγδαίων αρνητικών επιπτώσεων που αυτές είχαν στην αγορά του βιβλίου στην Ελλάδα.

Βιβλία

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται συνέδριο εξαιρετικού ενδιαφέροντος στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, στις 5 και 6 Μαρτίου 2015.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι πολιτικές για την τιμή του βιβλίου σε όλη την Ευρώπη, σχετικές έρευνες που έχουν γίνει, ενώ αναμένεται να προκύψουν νέες συνεργασίες και πρωτοβουλίες με σκοπό την καλύτερη κατανόηση όλων των διαστάσεων του ζητήματος.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa