Περισσότεροι από 700 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά και τις νομοθετικές αλλαγές, που ψηφίστηκαν τον περασμένο μήνα στη Βουλή. Μάλιστα σε κάποιους από αυτούς επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες αποφυλακίσεις, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά τις 1000.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο ψήφισης του νομοσχεδίου, οι έγκλειστοι είχαν ξεπεράσει τους 12.750 (την ώρα που η χωρητικότητα είναι 9.886), ενώ πολλοί βρίσκονταν σε αναμονή, σε αστυνομικά τμήματα και κρατητήρια.
Δικαίωμα αποφυλάκισης βάσει του Νόμου 4274/14 έχουν όσοι:
Είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 10 ετών, εφόσον κατά τη δημοσίευση του νόμου, είχαν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο τα 2/5 της ποινής τους.
Σε όσους έχουν αποφυλακιστεί οι εισαγγελικές αρχές θέτουν κάποιους περιοριστικούς όρους , όπως το ν α εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους, να μην απομακρύνονται από τον τόπο αυτό χωρίς γραπτή άδεια κ.λπ., ενώ ο νόμος προβλέπει ότι αν μέσα σε 5 χρόνια από την αποφυλάκιση υποπέσουν σε νέο αδίκημα από δόλο, τότε θα εκτίσουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της παλιάς ποινής.