Κοινωνία

ΠΟΥ: Μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα!

Κρεμάλα

Παγκόσμια ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας είναι η σημερινή, με τον Παγκόσμιο Οργανισμο Υγείας να αναδεικνύει το ζήτημα. Όπως δείχνουν οι στατιστικές, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι δίνουν τέλος κάθε χρόνο στη ζωή τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 75% ανήκει στις τάξεις με μεσαίο και χαμηλό εισόδημα, αφού πολλές φορές η αιτία είναι τα οικονομικά προβλήματα που φέρουν τα άτομα σε απόγνωση. Άλλες κυρίαρχες αιτίες είναι η ανεργία, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η κατάρρευση σχέσεων, νομικά προβλήματα, προβλήματα στην εργασία.

Τα άτομα που καταλήγουν σε αυτή την επιλογή, συχνά παρουσιάζουν χαρακτηριστικά όπως κατάθλιψη, χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία και κοινωνική απομόνωση.

Μάλιστα, οι αυτοκτονίες αποτελούν την 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες μεταξύ 15-20 ετών. Όσον αφορά τον παγκόσμιο δείκτη, ένας άνθρωπος δίνει τέλος στην ζωή του κάθε 40 δευτερόλεπτα!

Οι πιο κοινοί τρόποι είναι η κατάποση των φυτοφαρμάκων, ο απαγχονισμός και τα πυροβόλα όπλα, με τους άντρες να απαγχονίζονται πιο συχνά και τις γυναίκες να επιλέγουν πιο συχνά τις πτώσεις.
Στην Ελλάδα ο αριθμός θανάτων από αυτοκτονίες, όπως αυτές χαρακτηρίστηκαν από τις ιατροδικαστικές και ανακριτικές αρχές, ανήλθε σε 533 το 2013, έναντι 508 το 2012.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa