Κόσμος

Προκαλεί η Τουρκία: «Κλείνει» τα Στενά του Βοσπόρου στα ρωσικά πλοία (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Την στρατηγική σημασία των Στενών του Βοσπόρου θέλησε να υπενθυμίσει η Τουρκία στη Ρωσία, με δεκάδες εμπορικά πλοία να περιμένουν για ώρες στην είσοδο των Στενών για να διασχίσουν τη Θάλασσα του Μαρμαρά και μέσω των Στενών των Δαρδανελλίων να «βγουν» στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πηγές από την Ρωσία, οι τουρκικές Αρχές παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και εμποδίζουν τα πλοία με ρωσική σημαία να περάσουν τα Στενά του Βοσπόρου. Ως αποτέλεσμα, κατά τις ίδιες πηγές, δεκάδες ρωσικά πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στην αρχή των Στενών, στον Εύξεινο Πόντο.

Μάλιστα, ήρθε στη δημοσιότητα και βίντεο από το Russia Today, που δείχνει τα ρωσικά πλοία να περιμένουν. Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα η γνησιότητά του.

στενά

«Η Τουρκία δεν θα κλείσει τη δίοδο των ρωσικών πλοίων προς τη Συρία», υποστηρίζει, πάντως, ο Βίκτορ Κραβτσένκο, πρώην ανώτατο στέλεχος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Αυτό θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Συνθήκης του Μοντρέ, μια Συνθήκη την οποία έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη του Μοντρέ, που υπογράφτηκε το 1936, αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, ημέρα και νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία, με οποιοδήποτε είδος φορτίου».

Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία, εν καιρώ ειρήνης η Τουρκία «πρέπει να επιτρέπει τη διέλευση μικρού και μεσαίου μεγέθους πλοίων από όλες τις χώρες». Σε καιρό πολέμου, όπως η Συνθήκη αναφέρει πως η διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου είναι στη δικαιοδοσία της τουρκικής κυβέρνησης.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa