Οικονομία

Προϋπολογισμός τρόμου – Μόνο η «βασική σύνταξη» είναι εγγυημένη! (PDF)

Συντάξεις

Αποκαλύψεις σχετικά με το μέλλον των συντάξεων εφόσον εγκριθεί ο προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος σε κείμενο που υπογράφει ως πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ.

Με βάση το κομμάτι του προϋπολογισμού που αφορά στο ασφαλιστικό ο κ. Μητρόπουλος υποστηρίζει πως στο εξής το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη και από εκεί και έπειτα το τοπίο είναι θολό.

Ουσιαστικά το κράτος εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη η οποία δεν φτάνει ούτε τα 400 ευρώ και για την δώσει θα πρέπει κάποιος είτε να έχει 40 χρόνια εργασίας για να λάβει τα χρήματα αυτά μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους, είτε να περιμένει ως τα 67 εάν έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται:

1-Οι μειώσεις των συντάξεων κατά 1,8 δις € (1% επί του ΑΕΠ) καταγράφονται στη σελ. 42, όπου περιλαμβάνεται -συν τοις άλλοις- η εξής παράγραφος «Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση με τη σχετική συμφωνία που κυρώθηκε με τον ν. 4336/2015 δεσμεύτηκε ότι οι συνολικοί πόροι που θα εξοικονομηθούν στο ασφαλιστικό σύστημα θα ανέλθουν στο 0,25 και 1% του ΑΕΠ για το 2015 και 2016 αντίστοιχα».

2-Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνεται στη σελ. 42 σε υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου (πρόβλεψη στη σελ.1020 αυτού). Συγκεκριμένα στο σχέδιο προϋπολογισμού αναγράφεται ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θεσμοθετήθηκαν με τον ν. 3863/2010 … καθώς και η ένταξη από 1-9-2015 όλων των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με χρηματοδότηση αποκλειστικά από ίδιες εισφορές».

3-Ως προς την κρατική επιχορήγηση των Ταμείων Κύριας σύνταξης στο ύψος ΜΟΝΟ της «βασικής» («εθνικής»), η πρόβλεψη καταγράφεται στον πίνακα της σελ. 73 του σχεδίου προϋπολογισμού και δη στο εδάφιο 3.11, όπου παρατίθεται ανάλυση των επιχορηγήσεων και αποδόσεων προς τους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης καθώς και σε φορείς εκτός της γενικής κυβέρνησης.

Οι επιχορηγήσεις προς τους φορείς ασφάλισης για το έτος 2016 θα είναι 10,581 δις €, ποσό που αναλογεί, αν τηρηθεί αυστηρά, σε μία «βασική» («εθνική») σύνταξη για κάθε συνταξιούχο!

Μπορείτε να δειτε σε μορφη PDF όλο το κείμενο ΕΔΩ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa