Μαρς

«Σκιές» στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ

Άβιγκντορ Λίμπερμαν Πάνος Καμμένος

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή, όπως οι πόλεμοι σε Συρία, Λιβύη και Ιράκ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς και η εμπλοκή των υποδομών ασφαλείας του ΝΑΤΟ στο μέτωπο των επιχειρήσεων στην Αν. Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, μεταξύ αυτών και η εμπλοκή της αεροναυτικής βάσης της Σούδας.

Υπάρχουν όμως και νέα γεωπολιτικά δεδομένα που άπτονται του ελληνικού ενδιαφέροντος και συζητήθηκαν μεταξύ των δύο υπουργών,όπως η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ και τα σχέδια των δύο χωρών να κατασκευάσουν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη.

Μια ενεργειακή συμφωνία, που καθιστά προβληματική την αντίστοιχη τριμερή συμφωνία Ελλάδας Ισραήλ και Κύπρου.

Επίσης, είναι εμφανείς και κάποιες «σκιές» στην ελληνο-ισραηλινή συμμαχία, αφού η Ελλάδα επιμένει στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, προοπτική στην οποία αντιδρά έντονα ο Αβ. Λίμπερμαν, που έχει επιπλέον και την ευθύνη εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη.

Επιπλέον, τη δυσαρέσκεια των Ισραηλινών έχουν προκαλέσει οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας μας με το Ιράν και το θεοκρατικό σιιτικό καθεστώς της Τεχεράνης, θανάσιμο αντίπαλο του Ισραήλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο υπουργοί, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, δεν προσήλθαν στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ούτε έκαναν κάποια δήλωση!

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, που συνόδευε τον ΥΠΕΘΑ στην επίσκεψή του στο Ισραήλ, συναντήθηκε με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, αντιστράτηγο Γκ. Έισενκοτ.

Χ. Α. Καπούτσης

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»που κυκλοφόρησε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa