Κόσμος

Συνεχίζεται και σήμερα η ένταση στην ΠΓΔΜ – Έξι οι νεκροί αστυνομικοί

Συνεχίζεται και σήμερα η ένταση στη ΠΓΔΜ, της αστυνομίας και της φερόμενης ως τρομοκρατικής ομάδας.

Οι χθεσινές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο Κουμάνοβο, κόστισε τη ζωή σε πέντε και άφησε τραυματίες περισσότερους από 30 αστυνομικούς. Από τη πλευρά των «τρομοκρατών»,  τη ζωή τους «έχασαν» πέντε άντρες.

Ωστόσο, ένας ακόμη αστυνομικός που είχε μετακομιστεί βαριά τραυματισμένος σε νοσοκομείο των Σκοπίων, υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών στους 6 (πέντε σλαβικής και ένας αλβανικής εθνικής καταγωγής).

Σύμφωνα με την  υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, σημείωσε ότι οι περισσότεροι ένοπλοι παραδόθηκαν στην αστυνομία μετά από μάχες που διήρκεσαν περισσότερες από 15 ώρες.

Η ίδια ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της φερόμενης ως τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας, είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από γειτονική χώρα, «φωτογραφίζοντας» την Αλβανία, ενώ συμπλήρωσε ότι οι τρομοκράτες είχαν σκοπό να επιτεθούν σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικά κτήρια της ΠΓΔΜ.

Τα  επεισόδια στο Κουμάνοβο θύμισαν την εποχή του 2001 όπου οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UÇK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.

Διήμερο πένθος κήρυξε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Μετά από έκτακτη συνεδρίασή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ το βράδυ του Σαββάτου, κήρυξε την Κυριακή (10/5) και την Δευτέρα (11/5) ημέρες εθνικού πένθους λόγω του θανάτου πέντε αστυνομικών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Αλβανούς στην πόλη Κουμάνοβο. Κατά τη διάρκεια του διήμερου πένθους, οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa