Πολιτισμός

Και αν είμαι (Hard) Rock μην με φοβάσαι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Δισκοπωλεία Μέταλ

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Φούκη και Γιώργος Μερκούρης

Από το 1968, τότε που γεννήθηκε το Μέταλ – όταν οι Black Sabbath άρχισαν να παίζουν κιθάρα προκαλώντας το χάος και να τραγουδάνε με εκείνη την τρομερή βραχνάδα – μέχρι και σήμερα το Μέταλ, δεν παράκμασε σχεδόν ποτέ. Οι απανταχού σκληροπυρηνικοί Μεταλλάδες με τις φοβερές φωνές τους και τις φλογερές κιθάρες τους αναπαράγουν την Μέταλ κουλτούρα μέσα στα χρόνια.

Η αγάπη και το πάθος για την μουσική και γενικότερα την νοοτροπία της Mέταλ μουσικής ήταν τα χαρακτηριστικά εκείνα που βοήθησαν να αντέξουν στο χρόνο τα μικρά συνοικιακά δισκοπωλεία που απευθύνονται στο περιορισμένο μεν, πιστό δε κοινό της, παρά την οικονομική κρίση.

Μάλιστα, συνομιλώντας με ανθρώπους που ασχολούνται με τον κλάδο ανακαλύψαμε και την ρομαντική πλευρά του Mέταλ, παρά τα όποια στερεότυπα κυριαρχούν στην Ελλάδα, αναφορικά με το είδος αυτό, αφού για τους πιστούς θαυμαστές του, το Mέταλ δεν είναι απλά μουσική, είναι ένας τρόπος ζωής και έκφρασης.

Δισκοπωλεία Μέταλ

Τζίνα ΙωακειμίδουBlack Dragon

Πως τα Metal δισκοπωλεία άντεξαν στη κρίση;

«Έτσι όπως έχουν τα πράγματα όλοι οι κλάδοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της κρίσης, πόσο μάλλον σε ότι αφορά την μουσική, που υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά.»

Κατά πόσο το Διαδίκτυο έχει προκαλέσει ζημιά ή έχει ωφελήσει τον συγκεκριμένο κλάδο;

«Η αλήθεια είναι ότι το Διαδίκτυο υπήρχε και πριν την οικονομική κρίση, καθώς επίσης και τα προβλήματα, απλά σήμερα είναι πιο εμφανή. Η κρίση έχει χτυπήσει τους πάντες, πόσο μάλλον εμάς, αφού η μουσική θεωρείται ένα είδος πολυτελείας. Όταν έχεις να σκεφτείς πως θα καταφέρεις να εξασφαλίσεις τα απολύτως απαραίτητα, φυσικό είναι η μουσική να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν και αγοράζουν δίσκους, σε μικρότερο βαθμό βέβαια.»

Ποιο είναι το στοιχείο αυτό που τους ωθεί να συνεχίζουν να αγοράζουν δίσκους, παρά την κρίση;

«Η αγάπη τους και η πόρωση τους για την μουσική. Απ’ ότι φαίνεται τα Μέταλ δισκοπωλεία είναι και τα μοναδικά που συνεχίζουν να λειτουργούν, παρά τα όποια προβλήματα, συγκριτικά με άλλα είδη μουσικής. Αν του αρέσει ένας δίσκος κάποια στιγμή θα τον αγοράσει και αυτό γιατί θέλει να έχει κάτι στα χέρια του, να έχει το εξώφυλλο, να διαβάσει τους στίχους, μια διαφορετική αίσθηση από το να κατεβάζεις απλά μουσική από το Διαδίκτυο».

Δισκοπωλείο Μέταλ

Η ζήτηση έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

«Πάρα πολύ, και μάλιστα αρκετά όσον αφορά συγκροτήματα και καλλιτέχνες γνωστούς στο ευρύ κοινό, τα λεγόμενα μεγάλα ονόματα, καθώς οι περισσότεροι ψάχνονται σε κάτι πιο underground.»

Κατά πόσο αισιόδοξη είστε για το μέλλον της Mέταλ μουσικής στην Ελλάδα;

«Αν δω ρεαλιστικά τα πράγματα είναι όντως πολύ δύσκολα, όμως αν το δω πιο ρομαντικά είμαι αισιόδοξη, όλοι θα πρέπει να παλεύουμε για το καλύτερο. Θεωρώ πως κάποτε τα πράγματα θα ισορροπήσουν αρκεί να μην το βάζουμε κάτω.»

Διονύσης ΔημητράκοςDark Side

 Η ζήτηση έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης;

«Το Μέταλ είναι σκληροπυρηνική ως μουσική. Έχει πυρήνα οπαδών που το βιώνουν σαν ιδίωμα. Δεν είναι τόσο του trend όπως είναι η Ποπ μουσική που αλλάζει και είναι πιο πολυμορφική. Το Μέταλ έχει κλασσικό χαρακτήρα οπότε ο κόσμος ταυτίζεται και έχει ανάγκη στο να αγοράσει το υλικό και το μέσο που είναι αντίστοιχα οι δίσκοι και τα βινύλια.

«Η ζήτηση λόγω της κρίσης έχει μειωθεί αλλά οι συλλέκτες δεν παύουν να είναι συλλέκτες. Μπορεί ο άλλος να μην έχει τα λεφτά για να πάρει δέκα δίσκους το μήνα, αλλά θα πάρει ένα ή δύο ας πούμε»

dark side

Το ίντερνετ έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από ότι λύσεις στην αγορά; 

«Μέσω του διαδικτύου απευθύνονται όλοι παγκοσμίως στην αγορά. Δηλαδή δεν περιορίζεται στο να έρθεις εσύ να αγοράσεις ένα δίσκο από εδώ πέρα στην έδρα μας. Το ίντερνετ ευτυχώς έχει βοηθήσει πολύ τα πράγματα.

Από την άλλη βέβαια, είναι αυτό που δημιούργησε το download, που είναι το πρωταρχικό πρόβλημα στο να γίνει η μουσική λιγότερο περιζήτητη από ό,τι ήταν πριν. Γιατί παλιότερα αν δεν αγόραζες δεν είχες  τρόπο να ακούσεις. Όμως άνοιξε η αγορά. Εμείς πουλάμε από την Ιαπωνία ,την Αυστραλία μέχρι οπουδήποτε,  γι’αυτό και έχουμε επιβιώσει πιστεύω».

dark side

Χρήστος ΧρηστοδούλουSirens Records

Πως βλέπετε το μέλλον των δισκοπωλείων με Μέταλ μουσική; 

«Δεν έχουν μείνει και πολλά δισκοπωλεία, δυο, τρία  γύρω γύρω. Το μέλλον είναι περίεργο. Κάθε μέρα κλείνουν μαγαζιά και εμείς αν δεν αντέξουμε θα το κλείσουμε.

«Κάποτε ήταν γεμάτο δισκάδικα, τώρα έχει τρία μόνο. Στο Μοναστηράκι παλιά ήταν γεμάτο δισκάδικα Μέταλ, τώρα δεν υπάρχει κανένα, όλα είναι Ροκάδικα και έχουν τμήμα με Μέταλ.»

Το ίντερνετ έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από ότι λύσεις στην αγορά;

«Μας έχει κάνει ζημιά το ίντερνετ. Από την άλλη όμως βοηθάει και τα μαγαζιά να πουλάνε. Μπορεί κάποιος να μην έρθει να αγοράσει CD και να το πάρει από το ίντερνετ. Είναι μία ή άλλη. Αλλά παλιά ψωνίζανε τόνους. Δηλαδή έχω εγώ πελάτες που ερχόντουσαν και σκάγανε πολλά χρήματα. Τώρα έρχονται με το ζόρι να πάρουνε δυο CD, γιατί τώρα οι πιο πολλοί δεν δουλεύουν. Άμα δεν έχει ο άλλος να φάει, θα πάρει CD;»

sirens records

Ποια είναι διαφορά του δίσκου, από ένα αρχείο μουσικής που κατεβάζεις από το ίντερνετ;

«Η νοσταλγία είναι αυτή που κρατάει τον κόσμο. Ο άλλος δεν θέλει να το κατεβάσει, θέλει να έχει το CD, το βιβλιαράκι, το βινύλιο με τους στίχους. Αν κατεβάσεις το κομμάτι από το ίντερνετ, μπορεί να το πληρώσεις αλλά είναι άψυχο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την καψούρα, να κατέβουν στο δισκάδικο ένα Σαββάτο πρωί, να πάνε να πιουν τον καφέ τους, να ψάξουν, να βρουν το CD, το μπλουζάκι, να το ψωνίσουν…»

Η Μέταλ μουσική έχει μεγάλο κοινό στην Ελλάδα;

«Το Μέταλ κοινό είναι περιορισμένο, πιο πολύ ακούνε Ποπ και τέτοια. Πήγαν τις προάλλες τριάντα χιλιάδες και είδαν τους Iron Maiden, η προσέλευση ήταν μεγάλη γιατί ήταν οι Maiden αλλιώς δεν θα μάζευαν τριάντα χιλιάδες. Ήμουν στα μπλουζάκια και έρχεται κάποιος και μου λέει είσαστε πολλοί. Δεν είμαστε πολλοί, αυτοί οι τριάντα χιλιάδες δεν ήταν όλοι Μεταλλάδες, ήταν και Ροκάδες. Είμαστε μειονότητα.»

Βασίλης ΤσερπέςFlashback Store

Κάνοντας την βόλτα μας στο Φεστιβάλ Βινυλίου Vinyl is Back το Σάββατο το πρωί στην Τεχνόπολη στο Γκάζι συναντήσαμε ακόμη έναν μεταλλά ο οποίος έχει το μοναδικό καθαρόαιμο Heavy Metal δισκοπωλείο στην Πάτρα και μας μίλησε τόσο για την μουσική, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Δισκοπωλεία Μέταλ

Πως άντεξε η Mέταλ μουσική και τα δισκοπωλεία με το πέρασμα των χρόνων και την οικονομική κρίση που χτύπησε;

«Υπήρχαν δύο κατηγορίες δισκοπωλείων, τα μεγάλα που στις καλές εποχές ασχολούνταν με όλα τα είδη Mέταλ, και μια ομάδα δισκοπωλείων που είχε μάθει να ζει με μικρά κέρδη, χωρίς προσωπικό και χαμηλά λειτουργικά έξοδα και είχε μια σταθερή πελατεία.

»Η σταθερή αυτή πελατεία με την κρίση παρέμεινε και δεν επηρεάστηκε, μπορεί αντί για δύο δίσκους να έπαιρναν έναν, αλλά συνέχισαν να στηρίζουν να μικρά μαγαζιά. Το παν για να αντέξει ένα μαγαζί είναι να έχει χαμηλά λειτουργικά έξοδα. Γι’ αυτό και τα μικρά δισκοπωλεία κατάφεραν να επιβιώσουν στην κρίση, χωρίς μάρκετινγκ, με τα απολύτως απαραίτητα και το σταθερό πελατολόγιο.»

Δισκοπωλεία Μέταλ

Πως αντιμετωπίζεις το γεγονός ότι η Mέταλ μουσική έχει ένα περιορισμένο κοινό στην Ελλάδα;

«Θεωρώ ότι το περιορισμένο κοινό είναι ευλογία. Παρόλο που δέχομαι πολλές πιέσεις να εντάξω στο μαγαζί και άλλα είδη μουσικής, προτιμώ να έχω τους λίγους, να γνωρίζω καλά το προϊόν μου και να βγάζω ίσα ίσα το μεροκάματο μου με το συγκεκριμένο είδος. Το γεγονός ότι επέλεξα να απευθύνομαι σε ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό ήταν συνειδητή απόφαση, γιατί αγαπώ αυτό που κάνω, αγαπώ την μουσική παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν.»

Κατά πόσο σήμερα ο κόσμος έπειτα από τόσα χρόνια αγοράζει ένα βινύλιο, αντί για έναν δίσκο;

«Το βινύλιο κατά 5ο% σήμερα αποτελεί μόδα και αυτό τα επόμενα χρόνια θα ξεφουσκώσει. Η ζήτηση του βινυλίου έχει όντως ανέβει αλλά δεν προβλέπω ότι θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Εγώ αγαπώ το Heavy Metal γι’ αυτό άλλωστε άνοιξα και το μαγαζί. Πάνω απ’ όλα έχει σημασία η μουσική, την οποία θα πρέπει να ακούς όπως της αξίζει. Το σημαντικό είναι να αγοράζεις λίγους και καλούς δίσκους γιατί δεν στηρίζεις μόνο το συγκρότημα αλλά και ένα ολόκληρο οικοσύστημα πίσω από το Μέταλ που θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει.»

Δισκοπωλεία Μέταλ

Εκείνος που ακούει μέταλ θεωρείς ότι θα κάνει την θυσία να αγοράσει έναν δίσκο και όχι να τον κατεβάσει μέσω Internet;

«Ναι διότι θα έχει κερδίσει κάτι σημαντικό, έναν φίλο για μια ζωή. Το συγκρότημα που θα κάτσει να το μελετήσει και θα το αγαπήσει θα του μείνει για μια ζωή. Είναι κάτι ανεκτίμητο. Άλλωστε οι Μεταλλάδες είναι ρομαντικά πλάσματα και έχουν ισχυρούς δεσμούς με την μουσική.»

Δισκοπωλεία Μέταλ

Όσο θα υπάρχουν ηλεκτρικές κιθάρες θα υπάρχει και Μέταλ μουσική. Όσο θα υπάρχουν σκληροπυρηνικοί Μεταλλάδες, θα υπάρχει και Μέταλ κουλτούρα.

Σίγουρα μέσα στις γειτονιές της Αθήνας υπάρχουν και άλλα Μέταλ δισκοπωλεία που εμείς δεν τα βρήκαμε.

Δείτε φωτογραφίες από το φεστιβάλ Vinyl is Back:

vinyl is back

vinyl-is-back

vinyl-is-back

Και για ένα μελωδικό κλείσιμο….Κι αν είμαι ροκΒασίλης Παπακωνσταντίνου

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa