Οικονομία

Χέρμαν Βάν Ρομπάι εφ όλης της ύλης – «αποτρέψαμε την κρίση στην Ευρωζώνη»

Χέρμαν βαν ρομπάι

 Με αφορμή το τέλος της θητείας του, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Χέρμαν Βάν Ρομπάι, έδωσε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «www.europarl.europa.eu», κάνοντας έναν απολογισμό της καριέρας του. Ο κ. Ρομπάι, επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που έκαναν τα Ευρωπαϊκά κράτη για να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή, ενώ μίλησε για τις  προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά για τους Ευρωπαϊκούς λαούς, όπως η κρίση στην Ουκρανία και η μελλοντική θέση της Βρετανίας στην Ένωση. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση του Ευρωσκεπτικισμού και τέλος, αναφέρθηκε στα πλάνα που έχει για την μελλοντική του καριέρα, η οποία θα συνεχίσει στον Ακαδημαϊκό χώρο.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Πώς θα θυμάστε τα χρόνια της προεδρίας σας και ποια είναι τα πιο σημαντικά σας επιτεύγματα;

Στη διάρκεια της προεδρίας μου το ζήτημα που κυριάρχησε ήταν η κρίση της ευρωζώνης. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Σκεφτείτε ότι αν δεν το είχαμε κάνει δεν θα είχαμε σταθερότητα αλλά κατάθλιψη όπως τη δεκαετία του 30′. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή καταλήξαμε επίσης, σε συμφωνία για το κλίμα, τη μείωση των εκπομπών αερίων από τα σπίτια κατά 40% (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990), μέχρι το 2030.

Ποιές πιστεύεται ότι είναι οι επόμενες προκλήσεις;

Πρέπει να κάνουμε το παν για να επαναφέρουμε την ανάπτυξη και να τονώσουμε την απασχόληση. Έχουμε ήδη κάνει πολλά, όμως τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή. Πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο.Υπάρχει επίσης και η κρίση στην Ουκρανία. Είναι αρνητική εξέλιξη η μονομερής αμφισβήτηση συνόρων γιατί τα σύνορα εγγυώνται την ειρήνη. Εδώ στην Ευρώπη πρέπει να δούμε πώς θα συμβάλλουμε στην ειρήνευση και τη σταθερότητα της περιοχής, σεβόμενοι παράλληλα τη θέληση του ουκρανικού λαού για στενότερους δεσμούς με την ΕΕ. Επίσης, πρόκληση θα είναι η θέση της Βρετανίας στην ΕΕ μετά τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα: πώς θα εξασφαλίσουμε -αλλά όχι ανεξαρτήτως κόστους- στο να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ. Πρέπει και να το θέλουν και να θέσουν όρους τους οποίους μπορούμε να δεχθούμε. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι, πιστεύω και για τη βρετανική ηγεσία, να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ

Πώς πρέπει τα ευρωπαϊκά όργανα να αντιμετωπίσουν τον ευρωσκεπτικισμό;

Τα αποτελέσματα μετράνε περισσότερο από τις εξαγγελίες. Οφείλουμε να πείσουμε τον Ευρωπαίο για τα καλά της Ένωσης, για την ανάπτυξη και την ευημερία και την απασχόληση που δημιουργεί. Πρέπει όμως να βελτιώσουμε και το πώς μιλάμε για την Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο να παίρνεις αποφάσεις στις Βρυξέλλες και μετά να κατηγορείς την Ένωση για όλα τα δεινά μόλις επιστρέψεις στην πατρίδα σου. Είναι κάτι που πραγματικά αμαυρώνει την εικόνα της ΕΕ.

Ποιά είναι τα επόμενα σας σχέδια;

Η πολιτική μου καριέρα τελειώνει 1 Δεκεμβρίου. Μετά θα έχω όλο το χρόνο για να κάνω εκείνα που τόσο καιρό αναβάλλω. Θα διδάξω στο πανεπιστήμιο στη Louvain-la-Neuve, στα γαλλικά και στο Κολλέγιο της Ευρώπης στα αγγλικά. Επίσης, θα δίνω διαλέξεις σε ζητήματα που με ενδιαφέρουν. Από την άλλη βέβαια θα μου λείψει η πολιτική μου ζωή στο Βέλγιο και στην Ευρώπη. Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η δυνατότητα να αναλάβω αυτό τον ρόλο που μου δόθηκε.

 

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER