Πολιτική

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Υπερψηφίστηκε στο Β’ Θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία δίνεται στον αρμόδιο υπουργό η δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης σύμβασης ακτοπλοϊκών συνδέσεων διάρκειας μέχρι τριών μηνών, σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης των δρομολογίων από τις εταιρείες που τα είχαν αναλάβει.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ενώ «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή.

Ο αρμόδιος υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε:  «Σήμερα, έχουμε στο Αιγαίο επτά συμβάσεις μακροχρόνιες σε δεκαπέντε δρομολογιακές γραμμές, κάποιες από τις οποίες δεν εξυπηρετούνται από την εταιρεία που τις έχει αναλάβει. Στη μία απ’ τις συμβάσεις μάλιστα (Λαύριο-Ψαρά-Μεστά Χίου), το πλοίο δεν έχει δρομολογηθεί καθόλου – και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτή τη γραμμή με αντικατάσταση κάποιου άλλου πλοίου, γιατί απλά δεν υπάρχει κανένα προσφερόμενο. Όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα Ψαρά χωρίς συγκοινωνιακή κάλυψη. ‘Αρα, θα πρέπει να μπορούμε σε αυτό το διάστημα, μέχρι να επαναπροκηρύξουμε τη γραμμή και να την εντάξουμε σε ένα άλλο δρομολογιακό σκέλος, για περίπου τρεις μήνες να βρούμε μια λύση, να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα και να καλύψουμε τη ζωτική ανάγκη των νησιωτών».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του – μέσω του Χ. Κατσώτη – τόνισε:  «Η διάταξη αποτελεί δώρο στους εφοπλιστές, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να αποσυρθούν από την γραμμή που έχουν αναλάβει να εξυπηρετούν πριν τη λήξη της σύμβασης, χωρίς καμιά οικονομική επίπτωση και χωρίς να καταπίπτει η εγγυητική επιστολή υπέρ του ελληνικού δημοσίου».

Ο Κ. Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την αύξηση των κονδυλίων για τις νησιωτικές συγκοινωνίες ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο λόγω της στενότητας του επιβάλει ο προϋπολογισμός.

«Η λύση του προβλήματος είναι, είτε η αύξηση του προϋπολογισμού, είτε η πρότασή μας για δημιουργία δημοσίου κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας» δήλωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Συρμαλένιος.

Τέλος από την πλευρά της Χ.Α. ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος σημείωσε: «Γιατί απευθείας ανάθεση, σε ποιους και με ποιες προϋποθέσεις; Μπορείτε αν θέλετε να διασφαλίσετε τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για τα νησιά μας, χωρίς απ’ ευθείας αναθέσεις, και να βρείτε τους τρόπους, ώστε και οι συμβάσεις να μην αθετούνται και τα νησιά μας να έχουν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa